IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща за комплексно лечение на социално значими болести, потвърди Москов

От началото на 2016 г. ще заработят електронните здравни карти и рецепти, категоричен е здравният министър

12:03 | 24.05.15 г.
НЗОК ще плаща за комплексно лечение на социално значими болести, потвърди Москов

"Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза". Това заяви здравният министър Петър Москов в „Карай направо” с Диана Найденова по Нова телевизия.

„Аз искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение”.

Вчера пред лекарите от русенските центрове по психиатрия и онкология той заяви, че следващата година Здравната каса няма да сключва договори с лечебни заведения, които не предлагат на пациента комплексна услуга – диагностициране, лечение, рехабилитация и палиативни грижи.

От своя страна русенските онколози поискаха от предложението за промени в Закона за лечебните заведения да отпадне формулировката „заличаване”, „сливане” и „вливане”. Здравният министър обаче заяви, че няма да се откаже от своето предложение за комплексно лечение на болните. Но се ангажира към всеки отделен случай, във всеки регион да се подходи индивидуално – дали чрез формално сливане или функционално обединение, това ще се решава на място. 

Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение  в рамките на една болница”, коментира здравният министър и днес. Той посочи, че „нарушаването на комфорта е винаги притеснително”. „Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт”, каза още Москов.

„Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати” , обясни Москов на лекарите и медицинските сестри, работещи в онкологичния диспансер в Русе.

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в онкологията ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания.

Здравният министър съобщи, че в началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти. „Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му”, подчерта Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още