IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст от 7% на поклонническия туризъм през тази година

Туристите, които идват в България за такъв вид посещения, плащат около 70 процента повече от останалите туристи

09:56 | 06.08.12 г.
Очаква се ръст от 7% на поклонническия туризъм през тази година

Тази година се очаква ръст от около 7 на сто на поклонническите туристически пътувания в България, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

По думите му стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14 процента на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения, плащат около 70 процента повече от останалите туристи, допълва експертът.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7- 10 процента на поклонническия туризъм. Най-силна е била 2007 г., когато страната става член на ЕС. Тогава с около 40 процента нараснаха пътуванията за този вид туризъм при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

Най-търсената туристическа атракция по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 хиляди души. Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци - главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности. По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов. Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата "Кирил и Методий" в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 хиляди души.

В последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове, допълни експертът. Общо 1,8 на сто от общия брой на посетителите у нас са дошли в страната ни за поклоннически туризъм. 

Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности, отбеляза Драганов. Един от основните мостове за развитие на този вид туризъм могат да бъдат българските медии в чужбина, допълни той.

По повод на посещенията от Израел Драганов коментира, че туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 хиляди посещения през тази година. Около 8 на сто от тях са с цел поклоннически туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още