IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Борисов не намери подкрепа в БСП за промените в Конституцията

След кратка среща лидерът на левицата Михаил Миков обяви, че тяхната позиция остана непроменена

09:56 | 22.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Очаквано премиерът Бойко Борисов не успя да убеди социалистите да подкрепят промените в Конституцията, внесени от 132-ма депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ.

След кратка среща днес, продължила по-малко от половин час, лидерът на левицата Михаил Миков обяви, че тяхната позиция остана непроменена.

"Още в края на януари, когато се обсъждаше стратегията за реформа на съдебната власт, ясно заявихме, че подкрепата ни за нея не е основание да се правят конституционни промени, без преди това да се анализират проблемите в съдебната власт, да се види какви законови промени са нужни и в този процес на работа евентуално да се предвидят промени в Конституцията, а беше избран обратният подход - да се внесат промени в Конституцията и днес това е проблем на политически интерес и напрежение", обобщи Миков.

Бойко Борисов пък призна, че явно е бил подведен.

"Миков аргументирано ми каза защо са против, защо това, което предлагаме, не отговаря на куп въпроси, моите аргументи са, че в закона след това ще бъдат артикулирани, а техният отговор беше: "Когато го направите, сме готови да седнем и да говорим". Сиреч аз съм бил подведен, че много работа се е свършила, но всъщност се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да направим и за добрите ни намерения, повече се е политиканствало, без да се поставят аргументите на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", оплака се премиерът.

Въпреки че е ясно, че само с гласовете на ГЕРБ, ПФ, РБ и част от БДЦ поправките в основния закон няма как да минат, а засега останалите партии имат резерви, все пак утре парламентът ще обсъди проекта, който претърпя фалстарт още в ресорната комисия в НС.

"Утре ще положим всички усилия на мнозинството да направим тези промени, колкото ни стигат силите", даде заявка Борисов.

Оказа се, че е той е много ядосан от публикации на т. нар. от него "медии бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони взимаха и много услужливо техните вестници стоят така в медийните блокове, че да се виждат най-много".

"След като вчера казах, че настоявам съдиите да се избират от съдии, а прокурорите - от прокурори, цяла сутрин слушах обратното. В медиите бухалки се манипулира общественото мнение", обвини ги Бойко Борисов.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още