IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано НС остана без кворум

В залата бяха само 110 народни представители, ново заседание е насрочено за утре

09:20 | 23.07.14 г. 3
Очаквано НС остана без кворум

Очаквано парламентът не успя да събере кворум за начало на заседанието. Председателят му Михаил Миков насрочи следващото за утре.

За пореден ден депутатите от ГЕРБ и „Атака“ не влязоха в пленарната зала, а БСП и ДПС не успяха да съберат нужния минимум от 121 народни представители. На банките имаше 110 депутати. Въпреки съгласието отпреди две седмици между ГЕРБ, БСП и ДПС парламентът да работи, миналата седмица Бойко Борисов отново изтегли депутатите си от пленарна зала.

Поводът беше нежеланието на управляващите да актуализират републиканския бюджет и да дадат исканите 328 млн. лв. за Здравната каса. Кабинетът склони да отпусне 220 млн. лв. за актуализация на бюджета на Касата.

Очакванията са кабинетът да подаде оставка след днешното си заседание на Министерския съвет. Председателят на парламента Михаил Миков обаче обясни, че за да се вкара точката с оставката в дневния ред на депутатите, отново ще е нужен кворум. "Без кворум това няма как да стане", обясни той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес укори управляващите, че в последния си ден Министерският съвет поема ангажименти за години напред, пише Dnes.bg.

„Да внесат актуализация на бюджета, да признаят дефицитите и неразплатените пари, това би било почтената позиция, а вместо това те се готвят да подписват за десетилетия енергийни проекти. Аз не знам с кой акъл в последния си ден Министерският съвет поема такива ангажименти, аз не мога да го проумея като управление, че това е възможно“, заяви той.

Според лидера на опозицията заради лошото финансово състояние, оставено от кабинета на Пламен Орешарски, служебното правителство „ще е само на вода, няма и хляб да има“.

Относно готовността на Иван Искров да подаде оставка като управител на БНБ, която той анонсира вчера в съобщение до медиите, Борисов коментира, че не е свикнал да работи с писма. „Репутацията на БНБ се срина в последния месец и това е най-малкото, което може да се търси като отговорност – подаване на оставка“, отсече той и добави, че „този парламент няма мощност да избере нов управител, следващият ще го избере нов при подадена оставка“.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че не очаква премиерът Пламен Орешарски да направи финансов отчет и да е ясно в какво състояние оставя държавата. „Не очаквам такава отговорност от управляващата тройна коалиция БСП, ДПС и „Атака“, призна Борисов.

Той за пореден път подчерта, че депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарната зала, за да гласува оставката на правителството, когото премиерът я подаде.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
"Поводът беше нежеланието на управляващите да актуализират републиканския бюджет и да дадат исканите 328 млн. лв. за Здравната каса."Аз с малко по-различно впечатление останах - че не искаха да вдигнат тавана на дълга и да емитират дълг за КТБ с който да покрият Веждичката, ама .. щом Бойко така казва, значи е така, май усетихме на къде клонят електоралните настроения, така да се каже по Местански
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Заседанието на Българския енергиен холдинг, който ще вземе решението за взимането на заема от "Газпром" ще се състои в 17:00.Заемът, който "Газпром" отпуска, е за 620 млн евро. С него БЕХ ще трябва да финансира своето дялово участие от проекта (15%). Сумата обаче няма да е достатъчна, тъй като договорът с консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД е подписан за 3.8 млрд. евро, вместо първоначално предвижданите 3.5 млрд. евро.Към договора се очаква да се подпише и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта, с който ще се гарантира изплащането на заема от държавната компания към "Газпром".Със средствата ще бъде увеличен капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.Изборът на консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД беше обявен на 27 май, в същия ден и час, в който премиерът Пламен Орешарски обещаваше на председателя на Европейската комисия, че изграждането на газопровода ще бъде замразено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Kaoru
преди 9 години
Това е просто недопустимо. Крайно време е депутатите, които не заемат работните си места да бъдат уволнени от работодателя си (гласоподавателите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още