IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одитният доклад за БДЖ е неточен, твърди Йордан Недев

Договор е ощетил железницата с милиони, сочи доклад на министерството на транспорта

18:16 | 13.03.15 г.
Одитният доклад за БДЖ е неточен, твърди Йордан Недев

Одитният доклад на транспортното министерство за БДЖ е неточен и тенденциозен. Това каза пред БНР бившият изпълнителен директор на БДЖ и настоящ финансов директор на „Пътнически превози“ Йордан Недев.

Според доклада Недев е сключил договори за застраховка на влаковете за 20 милиона лева, но тя важи само времето, в което влаковете са в депа. Това, според одита, ощетява железницата.

„От тези 20,5 милиона, договорени за плащане към Виена Иншурънс Груп, 19,3 милиона са за застраховане на новия подвижен състав, на електро и дизел мотрисните влакове. Само 1,3 милиона от тези 20 милиона и половина са за задължителни застраховки на всичкия останал стар подвижен състав.  Новият състав, който е скъп, е застрахован с пълно каско.

Според Йордан Недев, докладът целенасочено е представен директно в прокуратурата, вместо в Агенцията за държавна финансова инспекция, какъвто е редът.

„Не само, че е неточен, а той е изключително тенденциозен“, допълни той, като посочи, че в доклада се казва, че одиторският екип не може да изрази разумна увереност до каква степен предоставената информация за щети и плащания е коректно изготвена, поради кратките срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още