IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 900 българи са одобрени за работа в ЕС през полугодието

Те започват работа в чужбина със съдействието на Агенцията по заетостта

11:45 | 10.07.14 г.
Около 900 българи са одобрени за работа в ЕС през полугодието

Около 900 българи са били одобрени за започване на работа в страни членки на ЕС през първата половина на 2014 г. със съдействието на Агенцията по заетостта (АЗ), съобщават от Агенцията, цитирана от БТА.

Основните сектори, в които българите отиват да се трудят, са били селско стопанство и туризъм.

Най-предпочитани дестинации за българите за работа в ЕС през първото шестмесечие на тази година са били Испания, Германия, Великобритания, Австрия и Гърция.

В Германия целогодишно се предлагат свободни места за българи в областта на туризма, уточняват от АЗ.

Към днешна дата в Европейската мрежа за работни места EURES се предлагат общо над 2,1 млн. свободни работни места в страните на ЕС. По данни на европейската мрежа за заетост най-много свободни работни места се предлагат във Великобритания - над 1 млн., в Германия – над 650 хил., във Франция - над 50 хил., в Австрия - над 42 хил. и др.

В сайта на EURES са подадени общо над 52 хиляди автобиографии на хора от целия ЕС, които си търсят работа, а над 1400 европейски работодатели също търсят подходящ персонал.

Българите, желаещи да работят извън страната, могат да получат актуална информация от АЗ за вакантните работни места, за данъчната и осигурителна система в страните -членки на ЕС, за евентуални административни специфики, признаването на дипломи и квалификация и др.

Експертите от АЗ препоръчват заминаващите българи да се запознаят предварително с публикуваната информация на интернет страницата на EURES България и да се консултират с български EURES-съветник, който отговаря за съответната държава. EURES-съветниците са служители на Агенцията по заетостта и данни за контакт могат да се намерят в интернет страницата на АЗ, както и във всички бюра по труда в страната.

Добре е заминаващите да работят в чужбина да знаят езика на държавата, в която отиват, да имат препоръки и гаранти, да си направят пътна застраховка, да имат координатите на българските дипломатически мисии в съответната държава членка, да помислят също за евентуалното си връщане в България, още преди да са заминали, съветват от АЗ.

Освен това кандидатите за работа в ЕС трябва да имат валиден паспорт (документ) за самоличност, дубликати на важни документи, като застраховки, паспорт, трудови договори, актове за раждане, банкови карти и др. Необходимо е и да притежават копие на договора или на условията на труд и да ги разбират напълно, както и да имат надлежно подписано писмо, с което компанията изразява ангажираност, както и потвърждение на заплатата.

Сънародниците ни трябва да имат къде да живеят там, където отиват, както и да разполагат с необходимите европейски преносими формуляри за осигуряване. Те трябва да имат също европейска здравноосигурителна карта, или да имат друга здравна застраховка, съветват от АЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още