IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Отказваме се от АЕЦ „Белене”

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще стане седми блок в АЕЦ „Козлодуй“

13:53 | 28.03.12 г. 20
Окончателно: Отказваме се от АЕЦ „Белене”

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Министерски съвет.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“. По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Малко по-рано днес зам.-министърът на икономиката Валентин Николов обаче каза, че в момента няма инвеститор за строеж на газова електроцентрала.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок.

Одобрявате ли решението да се откажем от АЕЦ Белене?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3278 гласа
Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“. Разговорът обаче завърши с оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
ето на едно мнение сме за атомната..не вярвах 4е може да имаме единомислие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ТРАЙКОВ КАЖИ СИ!!!- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 11 години
Моля ви, не обсъждайте газовата централа, че само се объркваме. Това са глупости. Ето позицията на ББ отпреди година за Белене: Ако се откажем от Белене, през 2020 ще се срути цялата икономика и държавата ще фалира. С доказателства ..........http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOkПосле дойде Хилари и нареди да се скъса договорът с руснаците - ама неустойки, ама важно ни е - да се скъса на всяка цена. (да са решени неустойките, да е решена енергийната стратегия на Бг - не. Аварийно късаме договора, щото каката така заповяда.)И сега Боко трябва да замаже очите на българите - затова се говори за Козлодуй 2 (нищо реално като проект), затова се говори за газова централа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
GRio
преди 11 години
Ами това всъщност май не е така - най-малкото за да се почне строителство, се правят проучвания, които грубо казано продължават няколко години. Не помня кога беше възобновен проекта по АЕЦ "Белене", но ако сега се прехвърли към АЕЦ "Козлодуй", както се тиражира, това значи нови 5-6 години чакане.. Тогава и 20 млрд. може да стигне строителството... Или пък тотално да няма значение вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Предполагам. Ама някак точно ние "да им удряме шамари" при положение, че досега зависехме яко, а отсега нататък-още по-яко, някак не върви. Хората са казали, че добрата дума железни врати отваря, ама не - наш *** тръгнал да раздава "шамари".-Да бе, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
krasimir_dim
преди 11 години
Русия прекалиха с Газпром,трябваше да им се удари един шамар .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
.."зам.-министърът на икономиката Валентин Николов обаче каза, че в момента няма инвеститор за строеж на газова електроцентрала.." Ясно е че докато Б.Б. е на власт в България няма да има нито инвестиции, нито инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 11 години
Тройната и Двойната да бяха я направили тази АЕЦ Белене. Хвърлете ги и тях в горещото олио, хайде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не знам, дали някой е хванал "***",ама ние може да хванем х*я, както се очертава. Този човек ни ликвидира енергетиката та, и дръвцето може да гризнем. При това, соленичко да ни излезе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
finansa
преди 11 години
Браво на Бойко,хвана *** за топките...Сега ако продължава да се прави на интересен-спираме и "Южен поток"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още