IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасните храни на пазара - масова практика или изолиран случай

Няма "нова мода" и тенденция към препакетиране на храни с изтекъл срок на годност, увериха от агенцията по храните

09:05 | 22.10.12 г.
Опасните храни на пазара - масова практика или изолиран случай

Напоследък, за съжаление, като потребители все по-често ставаме свидетели на един вид „нова мода“ - за препакетиране на храни с изтекъл срок на годност. Тъй като информацията за това стана обществено достояние, заради активността на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в последните дни, си задаваме въпроса дали това е "тайна" масова практика или по-скоро изолиран случай.

Преди броени дни при внезапна проверка на агенцията в препакетиращото предприятие „Милпак“ в Дряново са иззети 3 тона масло с изтекъл срок на годност. В момента инспекторите изясняват откъде идва тази суровина, но това съвсем не е първото нарушение на предприятието. На два пъти през тази година – през март и през юни, то е санкционирано за нерагламентирано влагане на растителни мазнини в продукцията и за наличие на суровина с неясен произход.

От БАБХ коментираха пред Investor.bg, че опитът да бъде препакетирана суровина с изтекъл срок на годност е изолиран случай. Заради предишните нарушения предприятието „Милпак“ е било определено като рисково и следено от инспекторите.

Според агенцията не може да се говори за масова практика с препакетиране, особено след промяната, гласяща, че пътят на храната е само „напред“. С други думи храните, чиито продажби не се реализират, поемат директно от щанда към екарисажа и магазините си имат договори директно с екарисажи за унищожаване на негодни за консумация храни.

"Имали сме сигнали за продажби на храни с изтекъл срок на годност или с некоректно поставени етикети, но при тези случаи се касае за поставяне на нови етикети, а не за цялостно препакетиране на храни", казаха от БАБХ.

Това е поредното съобщение за наличието на нередности в хранително предприятие. В началото на тази седмица при рутинна проверка е било установено мляко с афлатоксин в Ловешко. Афлаткосинът се предизвиква от плесен и е канцерогенно вещество, т.е може да предизвика рак. От опасното мляко е бил произведен 1 тон сирене, което е унищожено, успокояват от агенцията по храните.

В началото на месеца пак от агенцията съобщиха за унищожено месо с изтекъл срок на годност, открито в складовете на месопреработвателното дружество „Меком“. Допреди година това бе едно от най-големите предприятия в този бранш, но сега мощностите са спрени и има нов собственик.

Председателят на Управителния съвет на компанията Елица Цанева в специално разпространено съобщение до медиите обясни, че това месо е чакало своя ред за екарисаж, но процедурата е забавена от течащата пълна ревизия в заводите.

Всъщност наличието на опасни храни в търговската мрежа не е български патент, макар и това да не е успокояващо. Преди броени дни Швеция пусна официално съобщение за „фалшиво“ говеждо. Анализите показаха, че това е 19-годишно свинско месо, боядисано с червена боя, за да прилича на говеждо. Консумацията на това месо може да отрови хората, предупредиха здравните власти в страната.

За подобни случаи алармира системата на ЕС – RASFF, към която всяка държава от общността, в която член е и България, има задължението да изпраща съобщения за открити опасни храни на пазарите. Справка на нотификациите показа, че само за 18-ти октомври са направени множество съобщения за открити опасни храни – афлатоксини в сушени смокини, внос от Турция или в зърнени храни от Нигерия, наличие на арсеник във водорасли от Япония и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още