IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опазването на околната среда е важно за повечето европейци

Българите са загрижени основно за чистотата на въздуха и водите

08:42 | 09.09.14 г.
Опазването на околната среда е важно за повечето европейци

Въпреки икономическата криза европейците са все така загрижени за околната среда, показва последното проучване на „Евробарометър“. При 28 000 интервюирани граждани огромно мнозинство от 95% твърдят, че лично за тях опазването на природата е важно, а мнозина смятат, че може да се направи повече.

„Хубаво е, че дори в трудни времена има такава солидна и широка подкрепа за опазването на околната среда. Хората са особено загрижени за замърсяването на въздуха и водата, за химикалите и за отпадъците“, заяви европейският екокомисар Янез Поточник, цитиран на сайта на Еврокомисията.

Опазването на околната среда е икономически изгодно

Голяма част от анкетираните споделят виждането, че ефективното използване на природните ресурси (79%) и опазването на околната среда (74%) могат да доведат до засилване на икономическия растеж. 80% смятат, че икономиката влияе на качеството им на живот, 75% мислят, че състоянието на околната среда има подобно влияние, а 77% от гражданите на ЕС вярват, че екологичните проблеми се отразяват пряко на ежедневието им. Най-голяма е загрижеността за замърсяването на въздуха (56%) и водата (50%), както и за генерирането на отпадъци и изчерпването на природните ресурси.

Все повече хора (59%) смятат, че социалните и екологичните фактори трябва да бъдат поне толкова важни, колкото икономическите критерии при измерването на напредъка на страната им. По отношение на разходите и инвестициите на публичните органи, 59% са на мнение, че съображенията, свързани с околната среда, трябва да са по-важни от цената на даден проект.

Екологичната отговорност расте

Още повече граждани, отколкото през 2011 г. (75%), заявяват, че са готови да купуват екологосъобразни продукти, дори ако струват малко повече. Огромно мнозинство (93%) смятат, че големите замърсители трябва да компенсират екологичните щети, които причиняват. Въвеждането на по-тежки глоби за нарушителите се счита за най-ефективния начин за справяне с екологичните проблеми.

85% от европейците мислят, че могат лично да допринесат за опазването на околната среда. Повечето от тях се насочват към екологосъобразни действия и поведение. Най-популярни сред тях са разделянето на отпадъци за рециклиране (72%), ограничаването на потреблението на енергия (52%) и на вода (37%). Въпреки че повече граждани чувстват, че са добре информирани за околната среда като цяло, 39% смятат, че липсва информация за въздействието върху здравето на химическите вещества, използвани в продукти за ежедневна употреба.

Значителна част от хората смятат, че може да се направи повече за опазване на околната среда. 77% намират, че големите компании не правят достатъчно, а 70% мислят същото за правителството на своята страна. 65% смятат, че самите граждани могат да направят повече.

Основните приоритети, посочени за гражданите, желаещи да помогнат за опазване на околната среда, са сортирането на отпадъците за рециклиране (54%), намаляване на битовото потребление на енергия (39%) и използване на обществен транспорт (39%).

77% от гражданите на ЕС смятат, че европейското законодателство в областта на околната среда е необходимо за опазване на околната среда в тяхната страна.

България

62 на сто от българите са загрижени за чистотата на въздуха, а 51% - за замърсяването на водите, показва проучването. За 42% са проблем нарастващите отпадъци, за 40% - влиянието върху здравето, което оказват химикалите в ежедневно използваните продукти, а за 37% - селскостопанските замърсители като пестицидите.

39% от запитаните са ограничавали потреблението на енергия от гледна точка опазването на природата, 36 на сто са купували местни продукти, 26 на сто са избирали да се придвижват по екологичен начин – пеша, с велосипед и др. и са намалявали потреблението на вода, а разделно са събирали боклука си 23 на сто от участниците в анкетата.

Предишното проучване „Евробарометър“ за околната среда бе проведено преди три години. Последната анкета е проведена в 28-те държави от Съюза между 26 април и 11 май 2014 г. Анкетирани са, лично и на техния майчин език, 27 998 лица от различни социални и демографски групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още