IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ефектът за фиска от данък "уикенд" ще е незначителен

Фалитът на КТБ е бил неизбежен, не се очакват изненадващи резултати от стрес тестовете на банките, коментира бившият премиер

09:51 | 12.02.16 г. 3
Орешарски: Ефектът за фиска от данък "уикенд" ще е незначителен

Данък „уикенд“ е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и фискалният ефект ще е незначителен. Това заяви бившият министър-председател и бивш финансов министър Пламен Орешарски в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

Орешарски коментира и казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), като беше категоричен, че фалитът на банката е бил неизбежен. Относно публикувания списък с вложителите той заяви, че „не е важно кой е имал депозити, а дали всичко около тях е било законно“.

Бившият министър-председател отправи критики към разходната част на бюджета. Въпреки по-добрата събираемост на приходите дефицитът за 2015 г. не се е свил достатъчно. Според него поне 4-5 млрд. лв. от поетия дълг е можело да бъдат избегнати.

По думите на Орешарски Ирина Бокова е единствената реална възможност на България за заемането на поста генерален секретар на ООН. Шансовете ѝ са над 50%, тъй като сега е ред на страна от Източна Европа да излъчи кандидат, а спрямо съседните държави "ние имаме много сериозна кандидатура". 

Орешарски не очаква изненадващи резултати от стрес тестовете в банковата система. „Банките, при които ще е необходима рекапитализация, е добре да направят това с частни средства и едва след това да се търси подкрепа от държавата“, допълни той.

Относно стабилността на правителството той подчерта, че в последната година сериозен проблем се оказват взаимоотношенията между коалиционните партньори. Това забавя и провеждането на необходимите реформи в страната.

Още интервюта вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Успя да гепи 16 млрд. без да го изритат с шутове от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
melon
преди 8 години
Чудя се с какво Борисов е по-добър от Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 8 години
Най-сетне Ореха в негови (експертни) води !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още