IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2019 г. 90% от територията на България ще бъде защитена от градушки

От земеделските производители ще се събира такса за градозащита

15:38 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 2019 г. системата за градозащита ще покрива 90% от територията на България. Това съобщи в Русе изпълнителният директор на изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев, предаде БТА.

Той обясни, че съществуващата система, която наброява девет командни пункта и 200 ракетни площадки (в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен), ще се доразвие с още два полигона - край Хасково и Казанлък-Карлово. Така ракетните площадки ще станат 262 с 11 командни пункта от 2018 година.

През 2019 г. ще се използва и самолетният способ за градозащита, който ще обхваща останалата част от страната, в която попада и област Русе. За целта ще бъдат разположени още радари, които да обезпечават с метеорологична информация системата. Те са и най-скъпата част.

Славеев коментира, че самолетният способ също е ефективен. При него надеждността на защитата е 60%, докато при ракетния е 70%. 

Той обясни, че системата няма да обхване останалите 10% от територията на България, тъй като това са буферни зони на пригранични райони. По думите му се обмисля споразумение със Сърбия, Македония и Румъния за зона от взаимен интерес на полети с цел осъществяване на градозащита – т. е. самолетът да може да навлиза 10 км в чужда територия.

Славеев коментира, че след изграждането на системата се обмисля и събирането на такса от земеделските производители за услугата "градозащита".

В Русе той участва на среща със земеделски производители от региона, на която присъстваха депутати и кметове на общини в областта.

Председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев обясни, че градушките тази година са нанесли сериозни поражения върху овошките. Освен плодовете ледените късове са засегнали и клоните, където е плодната пъпка, което ще доведе до нисък добив и през идната година.

По данни на областната дирекция "Земеделие" 130 260 декара със земеделска продукция са засегнати от бурите и градушките в Русенско в периода от началото на юни до началото на септември тази година. От тях 9393 декара са напълно унищожени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още