IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 4 март ваксинират животните срещу "син език"

Ваксинацията ще започне от южните части на страната

19:02 | 18.02.15 г.
От 4 март ваксинират животните срещу "син език"

На 4 март започва ваксинацията на животни срещу "син език", съобщи на пресконференция Пламен Моллов, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде БТА.

По думите на Моллов ваксината е произведена, опакована и етикетирана във Франция. Тя е моновалентна, от специфичния серотип 4, необходим конкретно след заразата в България. Отделна доза от нея е предназначена за овце, а друга - за говеда. 

Ваксинацията ще започне от южните части на страната и ще се извършва от 1008 частнопрактикуващи ветеринарни лекари, информира Моллов. Той каза, че ваксината ще се поставя еднократно, първоначално на овцете, после на говедата. За да бъдат обхванати всички животни, ще са необходими около 20-30 дни, посочи директорът на БАБХ.

По неговите думи основният критерий за избор на фирма-производител на ваксината е срокът на доставка и количествата.

Моллов информира, че необходимите количества, за да започне ваксинацията, вече са произведени и са налични на склад.

На 27 февруари ваксината ще бъде натоварена, на 1 март ще влезе в страната, след което ваксинацията ще започне по одобрен ваксинационен план, посочи Моллов. Той съобщи, че договорът за доставка на ваксини, одобрен от Министерския съвет, е в размер на 4,625 млн.лв.

Моллов посочи, че се е наложило провеждането на нова обществена поръчка за избор на фирма за ваксините, тъй като предишната фирма е отказала да произведе необходимите количества и да ги достави на 10 март. Тя е поискала изключителни гаранции, които по думите на директора на БАБХ няма кой да даде.

Интересите на една фирма за мен нямат никаква стойност, ако държавният интерес не е защитен, увери Моллов.

Той съобщи, че днес се навършват четири години от създаването на Агенцията по храните, която работи в постоянен
недостиг на средства. 2500-те служители на агенцията осигуряват здравето на 6 милиона българи, 2,5 милиона домашни животни и контролират стотици хиляди обекти, каза още Моллов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още