Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От първи юли заплатите на държавните служители се формират по нов модел

Допълнителното възнаграждение няма да надвишава 80 процента от основната годишна заплата, гласят обнародваните в "Държавен вестник" законови промени

От първи юли заплатите на държавните служители ще се формират по нов модел от основна заплата плюс допълнителни възнаграждения. Това гласят обнародваните в днешния брой на "Държавен вестник" промените в Закона за държавния служител, които влизат в сила от посочената дата тази година.

Индивидуалният размер на основната заплата ще се определя въз основа на нивото на заеманата длъжност, квалификацията и професионалният опит на служителя. Разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер на не повече от 30 на сто от разходите за заплати и задължителни осигурителни вноски, гласят последните разпоредби. 

Още по темата

Въведената годишна оценка за изпълнението на работата на държавния служител ще служи като база за определяне и на допълнителното му материално стимулиране. Младшите рангове ще получават повишение след две или три последователни годишни оценки, а старшите - при три-четири.

В закона е записано, че допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на един служител не може да надвишава 80 процента от начислените му за съответната година основни заплати и ще се изплаща четири пъти годишно въз основа на оценка, направена от прекия ръководител.

Отпуските на държавните служители се съкращават, като се изравняват с тези в частния сектор. Отпуските за чиновниците за нормирано работно време са 20 дни плюс пет дни за ненормирано работно време. Досега законът за държавния служител позволяваше отпуск от 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 дни за ненормиран. Оставащите седем дни ще се използват за задължителни квалификационни курсове.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Екатерина Стоилова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стартира сондирането на втория проучвателен Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Рубин-1"