IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първи юли заплатите на държавните служители се формират по нов модел

Допълнителното възнаграждение няма да надвишава 80 процента от основната годишна заплата, гласят обнародваните в "Държавен вестник" законови промени

16:01 | 18.05.12 г.
От първи юли заплатите на държавните служители се формират по нов модел

От първи юли заплатите на държавните служители ще се формират по нов модел от основна заплата плюс допълнителни възнаграждения. Това гласят обнародваните в днешния брой на "Държавен вестник" промените в Закона за държавния служител, които влизат в сила от посочената дата тази година.

Индивидуалният размер на основната заплата ще се определя въз основа на нивото на заеманата длъжност, квалификацията и професионалният опит на служителя. Разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер на не повече от 30 на сто от разходите за заплати и задължителни осигурителни вноски, гласят последните разпоредби. 

Въведената годишна оценка за изпълнението на работата на държавния служител ще служи като база за определяне и на допълнителното му материално стимулиране. Младшите рангове ще получават повишение след две или три последователни годишни оценки, а старшите - при три-четири.

В закона е записано, че допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на един служител не може да надвишава 80 процента от начислените му за съответната година основни заплати и ще се изплаща четири пъти годишно въз основа на оценка, направена от прекия ръководител.

Отпуските на държавните служители се съкращават, като се изравняват с тези в частния сектор. Отпуските за чиновниците за нормирано работно време са 20 дни плюс пет дни за ненормирано работно време. Досега законът за държавния служител позволяваше отпуск от 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 дни за ненормиран. Оставащите седем дни ще се използват за задължителни квалификационни курсове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още