IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха нарушения при етикетите на биопродукти

От агенцията по храните уточняват, че продуктите са биологично производство, етикетите обаче заблуждават по отношение на мястото на производство

17:17 | 28.03.13 г.
Откриха нарушения при етикетите на биопродукти

Масови проверки на предлаганите биопродукти в търговските вериги разкриха нарушения при етикетирането, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Извършени са 101 проверки в цялата страна, като нередности са открити в едни търговски и един производствен обект.

Става въпрос за преопаковане на продукти от Гърция, но на маркировката им е било отбелязано, че са произведени в България. От агенцията уточняват, че продуктите са били произведени от сертифициран биопроизводител от Гърция, но при тези етикети се заблуждават потребителите.

Преопакованите продукти са портокали, лимони и грейпфрути, идващи от производствените бази на кресненската фирма „Амитица“.

При проверката на БАБХ е установено и нарушение на търговската верига Carrefour, която е нарушила Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в ЕС, като е предлагала продукти с влошени качествени показатели.

През последните две седмици от БАБХ са извършили проверки на големите търговски вериги, като акцентът бяха предлаганите биоплодове и зеленчуци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още