Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Откриха нарушения при етикетите на биопродукти

От агенцията по храните уточняват, че продуктите са биологично производство, етикетите обаче заблуждават по отношение на мястото на производство

Масови проверки на предлаганите биопродукти в търговските вериги разкриха нарушения при етикетирането, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Извършени са 101 проверки в цялата страна, като нередности са открити в едни търговски и един производствен обект.

Още по темата
Става въпрос за преопаковане на продукти от Гърция, но на маркировката им е било отбелязано, че са произведени в България. От агенцията уточняват, че продуктите са били произведени от сертифициран биопроизводител от Гърция, но при тези етикети се заблуждават потребителите.

Преопакованите продукти са портокали, лимони и грейпфрути, идващи от производствените бази на кресненската фирма „Амитица“.

При проверката на БАБХ е установено и нарушение на търговската верига Carrefour, която е нарушила Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в ЕС, като е предлагала продукти с влошени качествени показатели.

През последните две седмици от БАБХ са извършили проверки на големите търговски вериги, като акцентът бяха предлаганите биоплодове и зеленчуци. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стартира сондирането на втория проучвателен Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Рубин-1"