Откриха нарушения при етикетите на биопродукти

От агенцията по храните уточняват, че продуктите са биологично производство, етикетите обаче заблуждават по отношение на мястото на производство

Масови проверки на предлаганите биопродукти в търговските вериги разкриха нарушения при етикетирането, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Извършени са 101 проверки в цялата страна, като нередности са открити в едни търговски и един производствен обект.

Още по темата
Става въпрос за преопаковане на продукти от Гърция, но на маркировката им е било отбелязано, че са произведени в България. От агенцията уточняват, че продуктите са били произведени от сертифициран биопроизводител от Гърция, но при тези етикети се заблуждават потребителите.

Преопакованите продукти са портокали, лимони и грейпфрути, идващи от производствените бази на кресненската фирма „Амитица“.

При проверката на БАБХ е установено и нарушение на търговската верига Carrefour, която е нарушила Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в ЕС, като е предлагала продукти с влошени качествени показатели.

През последните две седмици от БАБХ са извършили проверки на големите търговски вериги, като акцентът бяха предлаганите биоплодове и зеленчуци. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова


Още от Икономика и политика
България и Русия ще разработват маршрути за поклоннически туризъм