IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлив на български туристи от Слънчев бряг заради проверките отчитат хотелиери

Ако проблемът с кадрите не бъде решен незабавно, има риск хотели да затворят следващото лято

18:12 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Съюзът на собствениците - Слънчев бряг одобрява масираните проверки, които в момента се правят на територията на комплекса от МВР, органите на Министерството на финансите и други институции, но счита, че те не трябва да бъдат демонстративни и показни за гостите на комплекса. Ние не се противопоставяме на проверките като такива, дори считаме, че са малко позакъснели, но начинът, по който се извършват, следва да бъде по-дискретен и прецизиран. Това заяви днес на редовното годишно отчетно общо събрание на Съюза на собствениците председателят му Елена Иванова.

Демонстративността и афиширането на проверките в разгара на летния сезон е лоша услуга за туристическия бизнес, защото създава предпоставки за отлив на туристи - особено на българските и това, за съжаление, вече е факт, посочва се в съобщение на съюза.

От там препоръчват проверките да обхванат целия комплекс - източната и западната му части, всички търговски дружества, опериращи на територията на комплекса, защото в момента „остава усещането, че се проверяват основно хотелите и хотелските комплекси в източната част, които и досега са обект на непрекъснати посещения от всички институции“. 

Според съюза точно тези обекти не са източникът на средства от сивата икономика - „проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече са наясно къде точно е той“, каза Иванова.

Декларация относно проблема ще бъде изпратена до министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на МВР Румяна Бъчварова. В декларацията се посочва, че проверки трябва да има, но те да не се превръщат в своебразно представление за туристите, проверките да се извършват дискретно, без излишна показност и демонстративност.

На събранието днес е взето решение за промяна на наименованието на сдружението - от „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” на Български Черноморски туристически съюз. Целта е да се разшири обхватът му и да обедини Северното и Южното Черноморие, както и да привлече нови членове, собственици на обекти, в които се осъществява туристическа дейност.

Хотелиерите отново изтъкват основните проблеми в туризма – липсата на инфраструктурни проекти, липсата на четирилентов път от Бургас до курорта „Слънчев бряг”, липсата на квалифицирани кадри, недостиг и неефективна реклама на туристическия продукт. 

Съюзът на собствениците работи по въпроса студенти по туризъм от Македония, Украйна, Беларус и Молдова да бъдат изпращани на стаж у нас през сезона. Ако проблемът с кадрите не бъде решен незабавно, рискуваме да затворим хотелите следващото лято, защото няма кой да обслужва гостите ни, заяви още Иванова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още