IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново не достигат ракети за борба с градушките

Асоциацията на зърнопроизводителите сформира работна група за изготвяне на дългосрочна стратегия за противоградова защита

18:08 | 07.08.15 г.
Отново не достигат ракети за борба с градушките

Земеделските производители са силно обезпокоени от факта, че за пореден път Изпълнителна агенция „Борба с градушките” не разполага със средства за закупуване на противоградови ракети. Липсата на достатъчно ракети на някои от ракетни площадки в страната води до безрезултатна противоградова защита, съобщават от асоциацията на зърнопроизводителите.

Вследствие на незадоволителното количество изстреляни ракети и неефективната противоградова борба през изминалата седмица в старозагорския регион са паднали градушки, които са нанесли сериозни щети върху селскостопанската продукция.

Във връзка с постоянно възникващия проблем с липсата на достатъчно средства за противоградови ракети Националната асоциация на зърнопроизводителите инициира сформирането на работна група с цел изготвяне на дългосрочна и ефективна стратегия за развитие на системата за противоградова защита.

Опазването на селскостопанската продукция е от стратегическо значение, както за брутния вътрешен продукт на страната и външнотърговското салдо, така и за оцеляването и развитието на земеделските стопанства, допълват от асоциацията. 



Борбата с градушките е дейност, която е редно систематично да се подобрява, модернизира и разраства, тъй като предпазва ежегодно селскостопанска продукция на стойност милиарди левове. НАЗ счита, че биха могли да се изследват и развият нови механизми за функционирането на системата за противоградова защита.

Министерство на земеделието и храните е насрочило първата среща на работната група, която ще се състои на 8 септември в София.

До реализирането на новите механизми за функционирането на системата за противоградова защита в страната, НАЗ настоява държавата да предоставя навременно необходимите средства за извеждане на ефективна противоградова борба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още