IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново ограничават производството на електрическа енергия

Този път обаче ЕСО посочи само централите, произвеждащи от възобновяеми енергийни източници

09:10 | 13.04.13 г. 2
Отново ограничават производството на електрическа енергия

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отново въвежда ограничения на производството на електричество във връзка с намаленото потребление, става ясно от съобщение на институцията.

Този път обаче са посочени единствено централите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници. В периода от 11 до 17 часа днес (13 април) ще бъдат изключени 40% от присъединените вятърни и фотоволтаични мощности.

От EVN вече декларираха готовността си да се съобразят с решението на ЕСО. Всички централи с мощности над 30 киловата ще трябва да намалят производството си с 40%, става ясно от съобщението им. Дружеството напомни, че при предишните мерки за ограничение на производството, някои от дружествата са нарушили заповедта. ЕСО е получил съобщение за тези нарушения. 

От "Енерго - Про" също изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че ще бъдат изключени 40% от вятърните и фотоволтаичните централи. От своя страна от ЧЕЗ съобщиха, че заради искането на ЕСО спрени ще бъдат мощностите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници в Благоевградска област. 

Припомняме, че заради свръхкапацитета на енергийни мощности, съчетан с свитото вътрешно потребление и намален внос, в предишните дни на няколко пъти се наложи да бъде ограничено производството от инсталирани мощности. В предишните решения на ЕСО обаче бяха посочвани всички централи в страната, изключение беше прието само за водните централи заради препълнените язовири и опасност от наводнения.

Решение дали и през другия почивен ден – неделя, ще има въведени ограничения на производството на енергия у нас ще бъде взето по-късно днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mupo
преди 11 години
ЕРП -та отговарят дали имат техническа възможност да те присъединят на конкретната точка, а не дали на някого му трябва тази мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
Като става дума за свръх капацитета от енергийни мощности, ДКЕВР е натоварена да установи защо се е стигнало до свръхнатовареност. Сега тече процедура по обнародване в Интернет страниците на ЕРП и на МИЕТ на договорите за присъединяване и за изкупуване. Интересно ще стане, ако се публикуват становищата за присъединяване, издавани от ЕРП и предварителните договори за присъединяване. Само така ще стане ясно кой е виновен за свръхмощностите на ВЕИ, особено на фотоволтаиците. По закон се издава първо становище, след това се сключва предварителен договор за присъединяване, накрая окончателен договор за присъединяване. Нормалният срок за финализиране на тези процедури, заедно с РИОСВ, проектиране и др., е 1-2 години. Такива ли са фактите, или има договори за присъединяване по съкратена процедура (под година) и защо ЕРП са допуснали това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още