IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат изравнителните сметки за отопление и топла вода

От 1 юни 2014 година влиза в сила новата Наредба за топлоснабдяването

14:07 | 30.05.14 г.
Отпадат изравнителните сметки за отопление и топла вода

От 1 юни 2014 година ще влезе в сила нова Наредба за топлоснабдяването, която предвижда отпадане на прогнозните дялове за отопление и топла вода, съобщиха от Топлофикация – София. Всеки месец обаче клиентите ще получават сметки, изготвени на базата на реалното им потребление през миналия отчетен период.

Как ще бъдат изчислявани сметките, разясни Елизабет Павлова от топлофикационното дружество. От изравнителната сметка за предходния сезон се взима количеството потребена топла вода. Цялото количество се разделя на 12 части и се умножава по действащата цена, обясни тя пред БНТ.

Изчисленията за парно ще бъдат малко по-сложни. „Количеството енергия за отопление трябва да се раздели на броя работни дни с отопление. За миналия сезон това бяха 161 дни. Коригира се с корекционен коефициент, свързан основно с климатичните фактори, тъй като миналата зима беше доста топла, но знаем каква ще бъде тя следващата година“, уточни още Павлова.

С тази промяна ще бъдат премахнати пиковете в сметките за отопление и топла вода.

Предвидени са и мерки за ограничаване на кражбите на топлоенергия. Това става чрез ограничаване на т.нар.  "нулева консумация“. Жилищата не трябва да бъдат обитавани поне три месеца, за да могат да заявят нулева консумация. Заявлението трябва да бъде подписано задължително от домоуправителя на блока и поне двама съседи.

Така ще бъде прекратена практиката за „произволно заявяване на нулево потребление, което натоварва сметките на останалите хора през зимата“, допълни още Павлова.

Друга мярка, която ще ограничи кражбите, е поставянето на холограмни стикери върху отоплителните тела, което гарантира, че тялото няма да бъде сваляно и манипулирано по някакъв начин. Поставянето на тези стикери обаче е пожелателно и след решение на етажната собственост.

От новия отоплителен сезон апартаментите, в които няма монтирани водомери за топла вода, ще плащат разликата между отчетеното количество топла вода на общия водомер в блока и сумата от от показанията на всички водомери в сградата. 

Припомняме, че вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува свое решение за повишаване на цената на парното и топлата вода от новия ценови сезон (1 юли 2014 година- 30 юни 2015 година). За клиентите на топлофикацията в София увеличението ще бъде в рамките на 11,6%.  Предложението за новите цени на топлофикационните дружества ще бъде обсъдено на открито заседание през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още