IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 40 млн. лева допълнително за направления и изследвания

Сумата ще бъде взета от оперативния резерв на НЗОК, обяви Петър Москов

14:30 | 09.02.16 г.
Отпускат 40 млн. лева допълнително за направления и изследвания

Парите за медицински направления и лабораторни изследвания ще бъдат увеличени с 40 милиона лева. Сумата ще бъде взета от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Предвидените от НЗОК средства за тази година за талони за специализираната извънболнична помощ бяха за 201 млн. лева, колкото и през миналата година. 

Москов смята, че увеличаването на парите в доболничната помощ трябва да се използва за по-голям брой направления и консултации, а не за по-високо остойностяване на цената на самия преглед, както настояват от съсловните организации. 

Един от акцентите при сключване на рамков договор тази година трябва да бъде качествено ново финансиране като обем, посочи той.

„Държавата застава зад рязко повишаване на обема тази година на направления, на високоспециализирани дейности в доболничната помощ, тоест на изследвания, на прегледи при специалисти, на брой диспансерни прегледи и това ще бъде, независимо от преговорите по рамковия договор”, каза Москов.

За първото тримесечие на годината направленията за специалист и за изследвания са с 2% по-малко в сравнение с предходното тримесечие, обявиха през януари от НЗОК.

Надзорният съвет на фонда е одобрил намалението за специализираната извънболнична помощ и за медикодиагностични дейности, за да спази бюджетната дисциплина, обясниха тогава от дирекцията по бюджет на Здравната каса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още