IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овцевъди готвят протести, недоволни са от изкупните цени

Фермери обвиняват преработвателите в картелно споразумение

09:52 | 05.05.15 г.
Овцевъди готвят протести, недоволни са от изкупните цени

Производителите на овче мляко обмислят масови протести след Георгьовден, предупреди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров в интервю за БНР. Овцевъдите са уверени, че млекопреработвателите имат картелно споразумение за умишлено поддържане на ниски изкупни цени на овчето млякото.

„Овчето мляко е бяло злато“, казва Чилингиров и допълва, че тези млечни продукти са търсени по целя свят. В България по думите му средните изкупни цени са от 90 ст. до 1,35 – 1,40 лв. В Румъния, Гърция,  Македония, Сърбия и Испания млякото се изкупува по 1 евро, казва той.

Твърденията за залежали продукти от овче мляко в складовете не отговарят на истината, убедени са овцевъдите. Те се търсят в цяла Европа, включително нашите млека отиват в Америка и Австралия, допълва производителят.

Пенка Драгиева, която е собственик на 430 овце сподели, че е очаквала 2841 лева за предаденото от нея мляко. Вместо пари е получила повече от 210 кг кашкавал, който раздава на познати, тъй като няма право да го продава. Тя казва, че има договор за изкупуване на млякото, но не разполага с екземпляр от него.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите коментира, че за срива в изкупните цени има обяснение и то е, че има срив на млечния пазар в Европа. Търсенето на овчи и кози млека и сирена е по-малко, отколкото на продуктите от краве мляко, уточни той.

„Те представляват не повече от 15% от общото количество мляко, което се изкупува в България. Пазарът у нас просто е почти нулев. Голяма част от продукцията отива за износ. В Румъния цената в момента е едно към едно като българската. Това мога да го защитя с документи пред всеки“, коментира Присадашки.

Големият проблем с продукти от козе мляко е, че те трябва да стоят в складове с месеци, тъй като козите дават мляко само 5 месеца, а фирмите трябва да го продават целогодишно, за да не загубят пазарното си присъствие. Бизнесменът беше категоричен, че картелно споразумение няма.

Сериозните млекопреработвателни предприятия обявяват изкупните си цени месец за месец, допълни експертът. В последно време се е оказало, че има голяма динамика в пазарните цени.

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов заяви, че ще запознае Комисията с казусите, но насърчи Чилингиров да подаде официална жалба в КЗК, за да стане страна в производството. И припомни, че Асоциацията на млекопреработвателните в България вече е наказвана за картелни практики до 2007 г.

Гаврилов припомни, че КЗК вече е предлагала да се въведе наказателна отговорност за шефовете на фирми, сключващи такива споразумения. В момента глобите се плащат от касата на съответната фирма, но шефът не носи лична отговорност. Разследванията за картелни споразумения отнемат месеци и често биват обжалвани в съда, изтъкна Гаврилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още