IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Славов: Няма смисъл КС да се произнася за промените в Конституцията

Най-лошото, което може да каже Конституционният съд, е че трябва Велико Народно събрание за тези промени, според депутата от РБ Петър Славов

22:35 | 27.07.15 г.
П. Славов: Няма смисъл КС да се произнася за промените в Конституцията

Първоначалният законопроект за съдебната реформа, изготвен от Реформаторския блок, е трябвало да се гласува в пленарна зала на първо четене. Вторият, с предложенията на ДПС, е можел да се обсъди на второ четене, коментира в предаването „Денят он ер“ на телевизия Bulgaria on Air депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

“Всъщност новият законопроект е доста подкастрен на стария. Това беше на ДПС извъртане, за да кажат, че е техен законопроект”, посочи Славов.

Той не вижда смисъл и да се пита Конституционния съд за готвените промени, касаещи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.  

“Можеше да се пита Конституционният съд 2-3 дни, след като те бъдат приети, но това явно е някакъв маньовър на ДПС. Не виждам нищо драматично в това питане, но все пак най-лошото, което може да каже Конституционният съд, е че трябва Велико Народно събрание за тези промени”, допълни той.

Реформаторският блок е държал много на явното гласуване при избор на членове на ВСС. В крайна сметка поправката отпадна във втория законопроект.

За мен по-важно е какви хора ще гласуват, а не как. След година и половина,когато изтича мандатът на сегашния ВСС, ще видим какви хора са гласували.

Предлаганите промени за реформа на съдебната система са само първата част от реформата. След като се промени Конституцията парламентът ще трябва да преработи редица закони и кодекси, касаещи дейността на съдебната система.

Вижте целия разговор с Петър Славов във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още