IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паралелен износ на лекарства - само при гарантирани количества у нас

Здравната комисия в парламента одобри мярката на второ четене

17:00 | 12.12.13 г.
Паралелен износ на лекарства - само при гарантирани количества у нас

Според новите текстове на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина паралелен износ ще се осъществява след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже, ако съответното лекарство е в ограничени количества на родния пазар.

Тази мярка одобри парламентарната здравна комисия на второ четене на закона.

Законопроектът предвижда и създаване на експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, който ще включва представители на Българския фармацевтичен съюз, на фармацевтичните факултети на висшите медицински училища, като и представител на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

По отношение на промените в закона за лекарствата здравният министър Таня Андреева коментира: “Ние трябва да сме сигурни, че всички хора трябва да имат достъп до медикаменти. Да няма фирми, които регистрират медикаменти, за да направят дъмпинг на цените на други фирми, но след това да не доставят медикаменти на пазара. От всичко това и от тези порочни практики страдат болни хора”, заяви министър Андреева.

"Аз мисля, че създаването на един допълнителен административен орган би затруднил допълнително бизнеса. Освен това една втора административна структура едва ли би довела до по-добра регулация. Мисля, че се създават изкуствено нови процедури, нови и нови структури и това само затруднява както и тези, които са вносители на лекарствени продукти, така и вероятно ще затрудни и потребителите",каза пред Investor.bg депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

Дебати в комисията по темата за тютютнопушенето нямаше, тъй като по-рано днес депутатите отхвърлиха напълно и двата законопроекта за либерализиране на тютюнопушенето. 

"Знаете моята позиция, както и позицията на нашата група ГЕРБ. Радвам се, че днес успяхме да я отстоим в зала и да убедим управляващата коалиция в нашето мнение, че това е правилното решение. Доволна съм, че и министъра на здравеопазването Таня Андреева, след като беше разколебана още от първия си дена на поста след това заяви, че в никакъв случай няма да подкрепи връщането на пушенето на закрити обществени места. Днес тя в своето изказване също аргументира оставането на забраната в сила", заяви Атанасова.

По-рано днес депутатите отхвърлиха и двата законопроекта за либерализиране на пълната забрана за пушене на закрити обществени места по време на дебатите по първо четене на промените в Закона за здравето.

"Днешното решение на народните представители за пушенето на закрито беше разумното решение и на него не гледам като победа или загуба", коментира здравният министър Таня Андреева. Това бе дебат за здраве. Това са важни неща и затова казвам по отношение на здравето и промените в здравеопазването всички трябва да сме единни, защото то е за всички нас. Оцветяването на здравето в различни цветове е много порочно. Това води до изродяване на системата, а ние всъщност сме свидетели на това.

На въпрос на Investor.bg дали след време очаква връщането на пушенето на обществени места отново да влезе в Народното събрание Андреева коментира: “Мисля, че ако успеем да направим всичко, което сме планирали и  което говорихме с комисията в Брюксел, мисля че скоро няма да имаме отново подобни разговори и дебати. Надявам се и за в по-далечно бъдеще”, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още