Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Паркинг и кафе автоматите трябва да са с фискални устройства до 1 ноември

Касовите апарати ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават информация за дневните обороти

До края на месец октомври всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства.

Това гласят последните промени на наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, съобщават от приходната агенция.

Още по темата

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.

Издаването на хартиена касова бележка от тези  устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани във вендинг машините, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти.

Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 хиляди касови апарата. Данните, които се подават от тях, се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на агенцията.

Данъчните припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 хил. лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лв. е санкцията за неиздадена касова бележка. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Поредната далавера на това правителство. Определени хора ще си приберат едни пари от тази поредна простотия. За какво се пънем и се натягаме на ЕС, като тяхното мнение за нас е винаги негативно. Тази хазна е като бездънна яма. За коя сметка ще е ако фикса се прецака и автомата за кафе не пусне желаната напитка или бариерата на паркинг откаже да се вдигне. И в двата случая услугата неможе да бъде използвана.

Още от Икономика и политика
Бойко Борисов: Трябва да осмислим кой е противникът ни