IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли президентското вето върху закона за отбраната

След прегласуване поправките събраха 131 гласа в подкрепа

11:21 | 19.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След прегласуване мнозинството в парламента преодоля президентското вето върху промените в закона за отбраната, наложено с указ на държавния глава от 6 октомври, предаде БТА. 

За да бъде законопроектът приет отново, трябваха минимум 121 гласа "за", които не бяха събрани при първия опит за гласуване.

След поискания от Данаил Кирилов (ГЕРБ) повторен вот поправките събраха 131 гласа в подкрепа.

Против, главно от БСП и ДПС, бяха 71 депутати, а 20 се въздържаха.

Това бе третото вето на Радев към този парламент, припомня Dnes.bg. Първото бе срещу вечните концесии, второто бе заради премахнатата втора инстанция при обжалване по закона за околната среда. И досегашните две бяха отхвърлени от депутатите.

Промените в закона бяха предложени от депутати от управляващото мнозинство.

Президентът възрази срещу текста, с който се въвеждат нови, завишени изисквания за заемане на длъжността "постоянен секретар на отбраната" като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната. Според държавния глава новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.

Друг оспорен от президента текст беше разпоредбата, според която удостоените с висше военно звание офицери се представят в Комисията по отбрана на НС от министъра на отбраната заместник-министър. По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание. Това според върховния главнокомандващ не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната.

Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне, заяви президентът.

Според червения депутат Николай Цонков мотивите на Румен Радев са напълно аргументирани и верни. Съпартиецът му Таско Ерменков също възрази остро срещу представянето на военните в комисията по отбрана.

Според Борис Вангелов от Обединени патриоти обаче това нямало нищо общо с даването на офицерско звание, а било просто израз на уважение на депутатите към висшия военен състав.
Владимир Тошев от ГЕРБ пък каза, че би било много добре депутатите да уважават армията и нейния ръководен състав, а тя пък да знаела кой дава пари за самолети, техника, въоръжение.

Константин Попов от ГЕРБ обяви, че няма нищо лошо в това новите висши военни да се представят в парламента, още повече, че България е парламентарна република.

Според Пламен Манушев от партията на Бойко Борисов промените в Закона за отбраната не целят противопоставяне на президента, а да се ограничи партизанщината при назначаването на секретаря на отбраната.

"Тяхното представяне в Комисията по отбрана е заради авторитета на комисията, за да може тя да познава и по физиономия българския генерал, а те не са толкова много, те са 34 човека, да може да види не само как изглеждат, а да ги чуе какво говорят", коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още