IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийните субсидии да се намалят двойно, предлага ПФ

Настояват един глас да струва 6 лева, а не 11 както е в момента

12:41 | 25.05.15 г.
Партийните субсидии да се намалят двойно, предлага ПФ

Патриотичният фронт внесе промяна в Закона за политическите партии, с която размерът на партийните субсидии се намалява почти двойно.

Депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов предлагат изцяло нови правила за разпределение на държавните средства за политическите формации.

В изменението, внесено от Патриотите, е записано, че субсидията за партиите ще е равна на 6 лв. за получен глас. В момента за един глас, взет на изборите, всяка от формациите, минали 1% (а те са 63), получава по 11 лева.

Според сегашната разпоредба на закона размерът на субсидията се определя всяка година в Закона за държавния бюджет. Сумата се формира на базата на броя получени действителни гласове на последните избори.

В мотивите си за орязването на парите за партиите вносителите от Патриотичния фронт пишат, че размерът на субсидията у нас в момента е неоправдано висок. Те дават и пример с други държави и изчисляват, че средният размер на държавната помощ за политическите формации в ЕС е 3,5 евро или 7 лева.

"Общоизвестен факт е, че България е най-бедната страна в ЕС и на този фон размерът на субсидията от 11 лева на глас за нас е финансово необоснована", пишат от ПФ.

Депутатите на Симеонов и Каракачанов предлагат двойна защита срещу високите помощи. Във внесената си поправка те настояват и за фиксиране на таван за субсидиите – не повече от 3 млн. лв. за партия на година, независимо от получените гласове.

В мотивите си Патриотите припомнят, че на последните избори са подадени 3 144 038 гласа. Според действащата сега разпоредба бюджетът заделя 34 584 418 лв. за изплащане на партийните субсидии.

"Ако бъде приета предлаганата от нас законодателна промяна тези средства ще бъдат намалени над 50% или ще са необходими 15 396 120 лева от държавния бюджет", пишат още вносителите.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още