IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотите внесоха законопроект за частния фалит

Целта е да се прекрати практиката на „доживотна задълженост“ на длъжниците

13:34 | 21.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обединените патриоти внесоха в парламента проект на Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица или т.нар. частен фалит. 

Според текста, които е публикуван на сайта на Народното събрание, необезпечени задължения до 150 хил. лв. на лица, които не обслужват дълговете си в продължение на 10 години, ще се опрощават. За да се позове на тази защита, обаче човекът трябва да е работил през три от последните пет години и да предостави на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещи доходи, с изключение на несеквестируемото имущество и доходи.

А това какво имущество и доходи са несеквестируеми (неподлежащи на изземване), ще решава съда. Обикновено това е жилището, в което длъжникът живее (ако е единствено), храна, лични вещи, дрехи, вещи за домашна употреба и т.н.

След като съда реши какво може да получи кредиторът, спират да текат всички наказателни лихви, неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите занапред. Идеята е да се спре „лавинообразното“ нарастване на дълга.

Според мотивите на законопроекта, се цели да се прекрати практиката на „доживотна задълженост“ на длъжниците, която е налице при сега действащото законодателство. Законопроектът предвижда създаването на пълна правна рамка  с механизми за защита, правила и условия за тяхното прилагане при обявяване на граждански фалит, когато е възникнала невъзможност за погасяване на задълженията. 

Производството ще започва по искане на длъжника, като законопроектът предвижда и безплатна правна помощ и освобождаването на задлъжнялото лице от държавни такси.

"С този закон защитаваме интересите на малкия човек", обясни на брифинг в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от БТА.

"Това е поредната стъпка в посока на премахване на фигурата на вечния длъжник", добави колегата му Искрен Веселинов 

Той уточни, че от хипотезата на закона изключва защита лица, които са недобросъвестни, които са извършили престъпление или административно нарушение, благодарение на което се е получило задължението. Веселинов допълни, че въведената граница за кредити, които могат да бъдат погасени по този начин е от 150 хиляди лева, защото това е сумата за средноголям апартамент.

Според патриотите освен в България само в три държави в Европа в момента няма възможност за граждански фалит – Малта, Хърватия и Швейцария. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още