IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на измервателните уреди на трите ЕРП-та

Българската енергетика има финансов, а не технически проблем, твърди енергийният министър Теменужка Петкова

16:15 | 25.01.15 г.
Започват проверки на измервателните уреди на трите ЕРП-та

Българската енергетика има финансов, а не технически проблем, категорична беше енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството. Тя посочи още, че секторът е добре обезпечен и с необходимите кадри.

Затова и действията на правителството в този момент са насочени към финансовата стабилизация на сектора. Част от мерките, вписани в управленската програма, дори вече се изпълняват, увери енергийният министър. Тя посочи за пример водените преговори с двете „американски централи” в Маришкия басейн – AES „Гълъбово” (ТЕЦ Марица Изток 1”) и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток 3”), както и готвени законодателни промени в сектора.

Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към двете американски централи са на обща стойност от 700 млн. лева, които държавната компания в момента няма възможност да плати.

Петкова беше категорична, че първо ще бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори за изкупуване на енергията на централите, а едва по-късно ще има погасителен план за изплащане на задълженията на НЕК.

Теменужка Петкова е поканила представителите на трите електроразпределителни дружества в страната на среща в енергийното министерство. Целта е да бъдат конкретно посочени и обсъдени проблемите в сектора, стана ясно от думите на министъра. 

Контролните органи ще започнат и проверки на технически измервателните уреди на „Енерго Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, съобщи още Петкова.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е предизвикана от съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго Про”. Става въпрос за общо 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което беше определено от Теменужка Петкова като "проблем за абонатите". От дружеството са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане ще бъде удължен и са обяснили, че от техническа гледна точка не е имало как да бъде зададен по-късен срок за плащането на втората фактура от 10 февруари.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова. Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари. 

„Това създава известни неудобства на българските домакинства”, категорична беше Петкова и затова тя ще следи какво се случва с този казус. По време на разговорите с "Енерго Про" от дружеството са уверили, че ще удължат срока за плащане на вторите фактури с 15 дни - до 25 февруари.

„Всички сме много чувствителни по отношение на зимните сметки за ток”, каза още енергийният министър и направи аналогия със случилото се в началото на 2013 година. Тя беше категорична че правителството няма да допусне това да се повтори и интересите на българските потребители ще бъдат защитени.

Припомняме, че в началото на 2013 година българските потребители получиха завишени сметки за електричество, за които проверката после показа, че са с удължен срок на отчитане. Протестите срещу големите суми във фактурите пък прераснаха в протести срещу правителството и доведоха до оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още