IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Не само поскъпването на тока може да намали дефицита в НЕК

Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" от страна на кувейтска компания, потвърди енергийният министър

18:26 | 30.01.15 г.
Петкова: Не само поскъпването на тока може да намали дефицита в НЕК

Не само с поскъпването на електричеството може да се стигне до намаляване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК), коментира пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че в момента се правят законодателни промени, които целят изваждането на неефективните топлоцентрали от енергийния микс. На финалната права са и преговорите с двете американски централи в Маришкия басейн и енергийният министър се надява „скоро да се похвалим с добри новини”, а американските инвеститори са склонни да бъде намалена изкупната цена на тока от централите.

Решенията за енергетиката няма да са лесни, призна Петкова, но посочи, че дефицитът в държавната енергийна компания е огромен – 3,3 млрд. лева, а текущите загуби са в размер на 598 млн. лева. Част от задълженията са именно към американските централи – общо около 600 млн. лева, част от които са просрочени, допълни още енергийният министър.

Тя посочи, че в резултат от готвените мерки НЕК ще може да започне да погасява задълженията си.

Теменужка Петкова не пожела да коментира дали трябва да бъде променяна цената на електричеството с обяснението, че това е в правомощията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Енергийният министър потвърди и появила се информация за инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене” от страна на кувейтска компания. Писмото от нея обаче е дошло по пощата в Министерския съвет и е препратено към енергийното министерство, тоест съвсем различно от нормалната практика – чрез посолството на дадена държава или от Българската агенция за инвестициите. 

Все пак от Министерството събират информация за активите на компанията и опита ѝ в ядрената енергетика. Според Петкова обаче заради начина, по който е постъпила заявката, намеренията не изглеждат сериозни. 

Тя потвърди и думите на премиера Бойко Борисов, че страната няма достатъчно средства за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” и допълни, че страната ни е  поискала от Westinghouse да стане стратегически инвеститор в проекта.

Енергийният министър направи и кратък коментар относно двете сметки за ток с една дата за плащане, получени от част от клиентите на Енерго Про. Има поразително много съвпадения – отново Варна, отново януари, отново сметки за ток, заяви Петкова и допълни, че това е причината за бързата реакция на управлението и никой няма полза от напрежение в сектора.

Тя припомни, че енергийното министерство веднага е назначило проверка, която на този етап е показала някои нарушения – липса на пломба на електромер и неточни часовници, които сменят дневната и нощната тарифа.
Експертите на Министерството очакват още информация от Енерго Про, за да могат да проверят дали показанията на проверените електромери съвпадат с фактурите, които са получили клиентите.

Петкова уточни, че има данни и за други нарушения, сред които и че клиенти са получавали известия с точната сума за плащане, едва когато са отивали да платят задълженията си. Не съществува и начин за проверка на стари сметки. „Подобен проблем в другите две електроразпределителни дружества не съществува”, допълни тя.

Петкова беше категорична, че само ДКЕВР може да прецени дали откритите нарушения са основание за отнемане на лиценз. Тя обаче подкрепя идеята на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев за драстично увеличаване на санкциите, защото "само високите санкции са мярката, която може да възпре от подобни действия".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още