IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Няма заплаха за изграждането на газовата връзка с Гърция

При износ на ток КЕВР ще има възможност да формира цена "задължение към обществото"

14:54 | 08.07.15 г. 1
Петкова: Няма заплаха за изграждането на газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че на този етап не вижда заплаха за изграждането на интерконектора с Гърция предвид кризата в южната ни съседка.

„Работи се и се водят разговори във връзка с подписването на окончателното инвестиционно решение във връзка с изграждане на интерконектора Гърция – България“, обясни Петкова.

След поредната среща в МС за енергетиката с участието на бизнеса и синдикатите, Петкова съобщи, че в Закона за енергетиката ще бъде предложен текст, според който при износ на електрическа енергия КЕВР да има възможност да формира цена "задължение към обществото".

По предложение на бизнеса, подкрепено от синдикатите, премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се подготвят законови промени, с които дружествата, контролирани от КЕВР и тези с над 50% държавно или общинско участие да разкриват информация, каквото са задължени да обявяват борсовите компании – периодични финансови отчети, сделки между свързани лица и др.

Петкова увери отново, че реформите в енергетиката не поставят под въпрос броя на работещите в системата и не се коментират съкращения в държавната енергетика, нито намаляване на заплати.

Друг от дискусионните въпроси е бил свързан с Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ и по-конкретно с това от какъв праг може да се ползва тази помощ. Петкова съобщи, че бизнесът е предложил вариант, който ще бъде анализиран. Предложението е за скала – от 0 до 10 гигаватчаса годишно потребление на електрическа енергия облекчение от 50%, до 20 гигаватчаса – 60%, от 20-30 гигаватчаса – 70% и над 30 гигаватчаса – 80%.

За да има облекчение за бизнеса обаче, наредбата трябва да бъде нотифицирана от Брюксел, припомни министърът.

Васил Велев от АИКБ за пореден път заяви, че има възможност цената на тока за фирмите да не се увеличи или да се увеличи символично. По думите му таксата „задължение към обществото“ трябва да се увеличи само с 1,16 лв. до 20,09 лв., а не както беше предвидено първоначално - над 40 лв.

Бизнесът е създал интернет страница www.bgrabotodateli.org, на която ще бъдат публикувани съвместните позиции на четирите национално представени работодателски организации. В рубрика „Кой кой е“ пък ще бъдат публикувани свързаните лица, като се започне от ръководствата на работодателските организации,  за да се знае дали се защитава общественият интерес или личните инвестиции, съобщи Велев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ каза, че синдикатите ще следят въпроса с таксата „задължение към обществото“ за износ, защото 99% от него се формира от държавни предприятия, върху които не трябва да се прехвърля тежестта за регулиране на цените.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ми начи сега на 12-ти юли ще го подпишат докимента за газовата връзка, нали така заявиха, когато отмениха предишното подписване? Щото вече две годин го подписват. Да не се окаже, че на единия ич не му е зор... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още