IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: За фалита на КТБ са отговорни тези, които я управляваха

Бившият финансов министър посочи, че надзорът в БНБ е имал правомощията да следи състоянието на банката

10:57 | 01.04.15 г. 10
Петър Чобанов: За фалита на КТБ са отговорни тези, които я управляваха

За фалита на КТБ трябва да се търси отговорност от тези, които я управляваха за начина, по който го правеха. Оттам нататък е отговорен „Банков надзор” на БНБ, затова трябва да се потърси отговор на въпроса какво точно е правил надзорът и можел ли е по някакъв начин да се намеси в управлението на банката.

Това каза депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски” Петър Чобанов пред bTV. Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов го обвини, че той заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ, включително заради изтеглянето на парите на държавните компании от банката.

„Сагата с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Симеон Дянков даде указания за държавните предприятия, когато си избират банка. После служебният кабинет вдигна нивото, като не трябваше да се допуска концентрация над 25% (за парите на едно държавно дружество в дадена банка – б. р.). Ние приложихме наредбата. От февруари 2013 г., когато имаше 860 млн. лв. на държавни предприятия в тази банка, към поставянето под надзор те намаляха до 250 млн. лв. - това са около 600 млн. лв. за година и половина“, обясни Чобанов. Той посочи, че тази мярка е била добра, тъй като диверсифицира риска.

„Премиерът каза – Чобанов и Орешарски са спали. Чобанов не спеше. Същата седмица имаше спекулативна атака към втора банка, цялата банкова система се клатеше. Беше договорена държавна подкрепа с ЕК за цялата банкова система. Няма двоен стандарт. Европейската комисия писа, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, а за първата имаше съмнения за капиталов недостиг“, каза той.

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина, по който е управлявана, което е отклонение от нормалната банкова практика и надзорните изисквания, допълни бившият финансов министър.

По повод вчерашното заседание на временната парламентарна комисия за КТБ, на което бяха изслушани квестори и одитори, той припомни: „Вчера квесторите ясно казаха, че банката е финансирана по нездрав модел и голяма част от кредитите са плащани с нови кредити. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Дали по този начин банката може да остане стабилна? Къде е контролът – точно това се опитва да установи комисията“, заяви Чобанов и посочи, че не той е трябвало да контролира банката, а надзорът в БНБ.

Чобанов, който е член на временната комисия, заяви, че е нормално той да участва в нея, също и бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той допълни, че няма да си налага мнението, но ако има въпроси, ще отговаря. Нямало е как да знам какво е ставало в КТБ, не съм бил овластен за това и не съм пращал хора да проверяват какво е ставало в банката, настоя той.

На въпрос дали е парадокс, че от министър на БСП Чобанов е станал депутат от ДПС, той обясни, че втората партия го е спечелила с последователността на своите действия и предложението КТБ да бъде разделена на добра и лоша банка. Но поради липсата на политическа подкрепа банката не е била оздравена, допълни той. „В кризисни ситуации ДПС прояви повече последователност“, смята Чобанов.

Той подчерта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски  не е участвал в управлението на КТБ. На въпрос дали Пеевски и Цветан Василев са се скарали, Чобанов отговори: „Предстои да видим, но какво значение има това за управлението на банката? Банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето и като прекъсне свежият приток на пари, такива банки стигат до своя естествен край“.

Запитан дали Владислав Горанов се справя като финансов министър, Чобанов даде положителна оценка.

За своята работа той коментира: „Следвах правилата. Опитах да направя всичко възможно банката да продължи да функционира. Внесох актуализация на бюджета и договорих ликвидната подкрепа с Брюксел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО И БЮДЖЕТА МУ СЕ ПРЕВЪРНАХА В БАНКА ИЗВЗЕМАЙКИ ФУНКЦИИТЕ НА НЕЗАВИСИМАТА БНБ!ТЕГЛЯТ СЕ ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ ЗАЕМИ И СЕ ВЛАГАТ НА ДЕПОЗИТИ В *** ИЛИ ПЪК СЕ ОТПУСКАТ необезпечени кредити на частния ФГВБ!! ДА , това са практики от 1996-97 година.ВАЛУТНИЯ БОРД Е ТОТАЛНО КОМПРОМЕТИРАН БИЛО ТО ОТ БОРИСОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО , БИЛО ТО ОТ ТОВА НА ОРЕШАРСКИ!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СКАНДАЛА ПО ВРЕМЕТО НА ВСЪПВАНЕТО НА ДЯНКОВ В ПОСТА МУ НА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ при който бе констатирана тъжната истина, че милиарди от ФИСКА ВМЕСТО В БНБ както е по закон се намират в частни банки!Кои са чатните банкисе се сещаш! Как с тези пари по времето на Борисов на КТБ напазари държавни активи също си спомняшЩе ти спомена само БУЛГАРТАБАК и НУРСОВЕТЕ. СЕГА СМЕ НА ФИНАЛА НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ БАНКОВ ГРАБЕЖ НЕПОЗНАТ ЗА ИСТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА НИ!Наблюдаваме финала на това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЧОБАНОВ, В един друг подходящ момент ще се наложи да обясниш как тегли кредит от банките участнички във ФГВБ вразмер на 1,23 млрд.лв. как го предостави на *** на ДЕПОЗИТ при същите лихви.ЗАЩО ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ С ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ОБЛИГАЦИИ НЕ Я ИЗВЪРШИ САМАТА *** БИЛО ТО С КРЕДИТ ОТ БНБ ИЛИ ОТ ДРУГА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ?!ЗАКО БОРИСОВ ПРЕДСРОЧНО СЪС ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА НЕГАТИВНИ ЗА ДЪРЖАВАТА ПОСЛЕДСТВИЯ ПРЕКРАТИ ПЪРВИЯ ВЛОГ И ПРЕДОСТАВИ НОВ ДЕПОЗИТ С ПАРИ ТЕГЛЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ПАК ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ В РАЗМЕР НА 800 МИЛ. ЛВ.Валутния борд тотално е компрометиран. Действат познати ни от 1996 - 97 година практики превърнали държавата в донор на ЦАСТНИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ като КТБ и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
хахахха , ти имаш ли предложения други ? Така кат та слушам - да не се изплащат държавно гарантираните депозити което автоматично означава колапс на банковата система. Е мерси - тоя филм го гледахме 97-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Определение от 30 март 2015 : "Върховният административен съд (ВАС) отказа делото за лиценза на Корпоративна търговска банка да се гледа публично" - това между другото. Но нека приемем твоето твърдение, че "към настоящият момент КТБ не е банка по смисъла на закона за банките и банковото дело". Всъшност КТБ не е била нокга банка. ТЯ СИ Е ЧИСТА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА при която без обезпечение са раздавани кредити на офшорки без активи.СЪЩОТО НАПРАВИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ, което даде милиардите от тегления държавногарантиран заем на ФГВБ, който е една взаимоспомагателна каса на 25 работещи на печалба банки които не пожелаха да увеличат капитала и изпълнят предвиденото по ЗГВБ задължение. Същият този ФГВБ няма активи с които да ОБЕЗПЕЧИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ и естествено няма да върне предоставените му от държавата милиарди!ДА СЕ РАЗДАВАТ МИЛИАРДИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ Е ПОЛИТИКА САМО НА КТБ, НО И НА НАСТОЯЩОТО ПРАВИТЕЛСТВОБЕЗСПОРНО Е, ЧЕ ГРАБЕЖА НА ДЪРЖАВАТА Е ТОТАЛЕН И НА ВСИЧКИ НИВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Заради несвършената си работа около нарочно предизвикания фалит на КТБ Чобански стана депутат от ДПС. Няколко различни публични лица и депутати заявиха още в началото на аферата около КТБ, че е много вероятно и Иван Искров да получи успешна политическа кариера в ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
нещо бъркаш лицензирането на банковата дейност и обявяването и в несъстоятелност . "Върховният административен съд (ВАС) изненадващо отказа да разгледа жалбите на основните акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу отнемането на лиценза й от БНБ."Та в кратце - лицензирането на банковата дейност е само и единствено в правомощията на БНБ . Към настоящият момент КТБ не е банка по смисъла на закона за банките и банковото дело .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Е КАТО РЕШИ ОТНЕ ЛИ ГО?! И В МОМЕНТА КТБ Е С ЛИЦЕНЗ!КАКВО ОБЩО ИМА С БАНКОВАТА СИСТЕМА ПРАВИТЕЛСТВОТО И УПРАВЛЯВАНИЯТ ОТ НЕГО БЮДЖЕТ.ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗВЗЕМВА ФУНКЦИИТЕ НА БНБ В ЧИИТО ПРЕРУГАТИВИ Е ДА ОТГОВАРЯ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ В БАНКОВАТА СИСТЕМА!ЗАЩОТО В КРАЙНА СМЕТКА ВЪНШНИЯ ЗАЕМ БЕ УПОТРЕБЕН НЕПРАВОМЕРНО ЗА "СПАСЯВАНЕТО" НА ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА КАКВАТО СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е КТБ С НЕЙНИТЕ "КУХИ" ФИРМИ НА КОИТО СА РАЗДАВАНИ БАДЕВА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ЗАЕМИ!АКО ТОВА С КТБ СЕ БЕ СЛУЧИЛО В ЕДНА АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА, ТИ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ВОЕННИТЕ ЩЯХА ДА ИЗРЕЖАТ ТИКВИТЕ НА ВИНОВНИТЕ, КОИТО СА ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО КОИ СА! Стига с този евтин популизъм и с тези манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ПО ВРЕМЕТО НА КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО КТБ СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА?!ВИЖТЕ КАКВИ ГИ РЕДИ БАНКЕРА НА ГОДИНАТА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2013 КОГАТО ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ Е НОМИНИРАН ЗА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ: "За Корпоративна търговска банка АД периодът 2008-2013 г. беше особено успешен. Ние успяхме да увеличим над 4 пъти активите и над 4 пъти собствения си капитал." !!КОЙ БЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРЕЗ ПЕРИОДА 2009-2013 година !?И ОЩЕ НЕЩО ОТ 2011 ГОДИНА : "Наградата на "Мистър Икономика" за 2011 година бе връчена на Цветан василев от вицепремиерът Цветан Цветанов. От името на правителството той пожела успехи на българския бизнес и по-бързо излизане от тежката икономическа криза. Василев подчерта, че е вдъхновен от наградата, защото "по света са готови да обезглавяват банкери, а тук ги номинират за такава престижна награда".КОЙ ПОСОЧИ ЗА ИКОНОМИСТ НА БЪЛГАРИЯ ВАСИЛЕВ? СЪН ЛИ СИ ИЛИ ТЕ НЯМА ВАСИЛЕВ!НЯМА ДА ТИ *** ГЛАВАТА ,ЕЛА СИ И НИ ПРОДАЙ ЗА 2-ве ? ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ КОИТО ПРИДОБИ ОТ БОРИСОВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 8 години
Управителния съвет на БНБ с решение от 6 ноември реши да отнеме лиценза за извършване на банкова дейност на Корпоративна търговска банка АД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Стига с този театър. КОЙ ЩЕ ВРЪЩА ЗАЕМА ОТ 4,5 млрд. лв. който бе теглен за спасяването на КТБ?Доколкото ми е известно КТБ и към момента е с лиценз. На какво основание правителството на Борисов наля тези милиарди в една банка с лиценз , а сега вкара в нея и синдици!ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ИЗВЗЕМВА ПРАВОМОЩИЯТА НА НЕЗАВИСИМАТА ИНСТИТУЦИЯ БНБ КОЯТО ОТГОВАРЯ ЗА БАНКИТЕ И ДЕЙНСТА ИМ.КАКВО ОБЩО ИМА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА С БАНКИТЕ НА КОИТО РАЗДАВА МИЛИАРДИ БИЛО ПОД ФОРМАТА НА ДЕПОЗИТИ КОИТО ПОСЛЕ НАРУШАВА , БИЛО ТО ЧРЕЗ ФГВБ!Подобно поведение тотално дискредитира изискванията на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ забраняващ рефинансиране на банките от държавата.ВАЛУТНИЯ БОРД ВЕЧЕ Е ФИКЦИЯ.Вървим по сценарий познат ни от 1996-97 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още