IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Без върховенство на закона нямаме бъдеще

ЕС е проект за мир – не просто като липса на война, но за човешки права, твърди българският президент

13:01 | 27.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Без върховенство на закона нямаме бъдеще

Символът на Европа са върховенството на закона и институциите, които го защитават. Ако загубим това, губим бъдещето си, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване на конференция, организирана в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

Той посочи, че кризите, където и да било, се коренят в пренебрегването на върховенството на закона. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме, тогава вече сме закъснели, добави държавният глава, цитиран от БТА.

Плевнелиев даде положителни примери с Румъния и Полша, отбелязващи напредък в своето развитие благодарение на приложението на правилата на ЕС. Той отбеляза, че наскоро е посетил новоизбрания си румънски колега в Букурещ на фона на еуфорична вълна в страната, показала, че институциите могат да доведат до промяна. Преди две години имаше институционална криза в Румъния, сега страната е на правия път, коментира Плевнелиев. 

Той съпостави Полша и Украйна - две държави, избрали напълно противоположни пътища след края на комунистическите режими и разпада на СССР. По неговите думи днес Полша е пет пъти по-богата в сравнение със състоянието си преди 25 години. Украйна, избрала надмощието на олигарсите, днес е в криза и обедняла още повече.

Много бях впечатлен от картината с напускането на президента Виктор Янукович от Украйна. Не от друго, а от вида на дома на главния прокурор - като на римски император, като на Калигула, заяви президентът.

Той отбеляза, че наскоро в България имаше криза, предизвикана от поставянето на олигарх начело на службата за национална сигурност. Имаше продължителни протести на гражданското общество, посочи президентът. По неговите думи хората у нас не са изгубили очакването силните институции да доведат до промяна.

Силните институции са ключът на промяната. В моята страна цар стана премиер, даде обещания, но такъв подход подкопава институциите, гарантиращи стабилността, коментира още президентът, цитиран от БТА.

„Мирът не може да съществува без човешки права и върховенство на закона. ЕС е на първо място проект за мир – не просто като липса на война, но за човешки права, за върховенство на закона“, посочи още в изказването си Плевнелиев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Румънците, г-н президент си застреляха мастър олигарха и жена му като кучета на стената, а при нас министър председателя е *** от онуй време. Трябва да има показно отстреляни политици, за да послужат за назидание и да пазят страх на следващите. В противен случай ще си кретаме все така и все ще се намери някоя "желяновска" да се блещи от телевизора докато "правораздава". Туй е положението.. Никакви европейци не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Този празнодумец така и не разбра, че всяко произнесено от него изречение удря не само по неговата незначителна персона, но и по авторитетът на България , доколкото такъв е останал след четвъртвек управление на продажния ни "елит"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
valentino29
преди 9 години
Ми ние като Полша ли сме или Украйна!!!Този човек да намали изявите,че всичко казано от него,изглежда като карикатура,а медиите би следвало да не го популяризират,щото дразнят народеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
outsider
преди 9 години
Първо да видим дали Цветан Цветанов ще влезе в затвора, та тогава ще говорим за върховенство на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
outsider
преди 9 години
Първо да видим дали Цветан Цветанов ще влезе в затвора, та тогава ще говорим за върховенство на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още