IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: България е вход за бразилските компании към европейския пазар

Инфраструктурата и енергетиката са секторите с потенциал за български фирми в латиноамериканската държава

17:59 | 02.02.16 г. 8
<p>
	Росен Плевнелиев и Дилма Русеф. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев и Дилма Русеф. Снимка: БТА

България е вход за бразилските компании към европейския пазар. Това е посочил държавният глава Росен Плевнелиев пред представителите на бизнес средите от България и Бразилия в рамките на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Президентът е на официална визита в латиноамериканската страна.

В срещата в Националната конфедерация на индустрията на Бразилия участват 20 български и над 20 бразилски компании и представители на всички бизнес федерации, членуващи в Конфедерацията, съобщават от Министерството на икономиката.

„България е врата за търговията и производството, която е най-прекият път към пазара на ЕС“, е заявил българският президент. Той е подчертал, че българските компании са компетентни и способни, а банковият сектор е ликвиден и способен да финансира бизнеса.

„Всеки проект между България и Бразилия ни е важен. Всяка идея е със стратегически потенциал и ние ще я подкрепим, защото виждаме този потенциал“, е заявил държавният глава пред представителите на бизнеса от двете страни.

„Съществуват възможности за разширяване на влиянието на България на бразилския пазар в области като инфраструктура, енергетика и урбанизъм.  Бразилия е на 14-та позиция по употреба на български стоки в света, предимно фино оборудване и машини“, посочи от своя страна председателят на Националната камара на индустрията на Бразилия Робсон Брага де Андраде.

България ще работи за това да се ускори финализирането на споразумението ЕС-Меркосур, което ще сближи икономиките на двете страни, стана ясно след форума.

През есента на 2016 г. ще заседава за първи път и Смесената икономическа комисия на България и Бразилия, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също взе участие в бизнес форума.

Българският бизнес може да предложи продукти и услуги в редица сектори като електроника и електротехника, информационни технологии, инженерингова дейност, гражданско, индустриално и инфраструктурно строителство, миннодобивна промишленост, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, отоплителни системи и инсталации, лека промишленост и други, заяви министърът на икономиката.

Освен в увеличаване на стокообмена възможности има и в реализирането на съвместни проекти и инвестиции на български и бразилски компании, както и за привличане на бразилски инвестиции у нас, допълни той.

Росен Плевнелиев и Дилма Русеф са подписали двустранна Спогодба за социална сигурност, уреждаща социалните права на работещите и работилите българи в Бразилия и бразилците, които са на работа у нас, допълват от социалното министерство. След ратифициране на спогодбата с нея ще се уредят социалните права на близо 2000 българи, постоянно пребиваващи и работещи в Бразилия. Бразилците, пък, които имат официална регистрация за работа у нас, са близо 600.

Спогодбата ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, трудова злополука, професионална болест и наследствени пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Или, по примера на вафлата чайка, трябва да залагаме на нещата наричайки ги с истинските им имена!Равен старт, право на работа, обръщане на пирамидата надолу с върха!Знанията в ръцете на хората, а не в ръцете на шепа фамилии!Примерно, крайно време е , вместо разни историци да ни занимават с теориите си, искаме електронен достъп до всичко, което човечеството е оставило за хората, добро или лошо, ще се види от нас, а не от академици и професори със съмнителни пристрастия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Не видя ли първата лястовица, някакъв си американски бизнесмен реве, че не му дали "Химко" за $1, и понеже не може да каже истината в прав текст, искали му откуп!Че кой в България бизнесмен не знае, че американците вземат, не дават!Всички са минали през школата на Костов и да си залагат сами главата си е абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Чудно ...как ли е станал комунист ако е оплювал СССР? :))))) Нали помните как беше? Препоръките, доносите и всичко останало... И ако нямаш определен класов произход си стоиш ОВЧАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Утре ако Русия им смаже носовете на западняците ще гледаш как се обръща плочата на руска вълна. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Наш мъШ пак не си е пил аповете.Тоя комик ходи по светът и се тупа в гърдите Болгар Болгар.А и забравих на десети ноември е бил на митинга и е имал даже плакат долу комунизма.Представих си комсомолски секретар с родители върли *** на митинг срещу комунизма.Кат знам как се нишкаха по коридорите на Техническия университет всичките *** и комсомолци.Малеееее смех голем смех.Забравих да му честитя днешния празник празник на всички еврогейове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
По младите не знаят, че в България социалистите са най големите капиталисти. Няма как да си капиталист в БГ ако не си от подходящ " класов произход". :))) На опаковката на едни вафли пише "чайка" , но това не значи че вътре има чайки! :))) Та и с БГ партиите. В демократическите или реформаторски партии не значи че в тях са демократи или реформатори, а социалистическата партия не значи че има социалисти. И русофобите са толкоз русофоби. Зависи кой им плаща. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Сега вижте го този убеден демократ. Бореца срещу комунизма. Радетела на демокрацията решен да изчисти комунистическата клика от властта и икономиката! :))))) Яростния ястреб който с един замах /ако зависеше от него/ щеше да срази "империята на злото" Русия!!!?? ха ха ===Четете документите на снимката!http://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2016/02/Plevneliev-2-e1454405619664.jpghttp://bgr.news-front.info/2016/02/02/iz-dosieto-na-plevneliev-dela-i-dokumenti/Лека извадка доказваща че най върлите Русофоби преди време са сред най върлите американофоби:" По втора точка от дневния ред докладва Евелин Стоев, председател на комисията по проекта за състава на ФК на ДКМС на ФРЕ следните предложения:1. Белослав Белчев, член на БКП, III курс, ЕТ2. Росен Плевнелиев, член на БКП, III курсНа същото заседание в присъствието на настоящия президент на България Росен Плевнелиев ФК на БКП не дава съгласието си за участието на С. Епитрова в конкурса поради лош класово-партиен подход"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Ogibogi
преди 8 години
Aз пък си мислех , че е Португалия! Единственото, което може да донесе е ЗИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още