IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев обеща пред Юнкер стабилна България

Председателят на ЕК потвърди намерението на Комисията да спре наблюдението над страната ни от 2019 г.

18:45 | 26.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Росен Плевнелиев се срещна в Брюксел с Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев се срещна в Брюксел с Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обеща на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че след две турбулентни и неспокойни години през тази година България ще е стабилна.

Държавният глава и председателят на ЕК се срещнаха в Брюксел, където дадоха съвместен брифинг.

„Уверих Жан-Клод Юнкер, че 2015 година ще бъде на реформи и стабилност в България”, каза Плевнелиев пред медиите. Той благодари на Юнкер за неговото разбиране и приятелство с България.

„Запознах президента с реформите, които планираме и със ситуацията – такава, каквато е в България, политическия живот след две турбулентни години, през които се смениха 5 правителства и три парламента”, каза още българският държавен глава, цитиран от агенция „Фокус”.

Председателят на ЕК пък потвърди намерението на Комисията да спре наблюдението над страната ни от 2019 година.

Юнкер и Плевнелиев са обсъдили и възможността България да участва в инвестиционния план на Европейската комисия. Председателят й обясни, че очаква страната ни да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план. Шефът на ЕК даде да се разбере и че скоро ще посети България.

Пред Юнкер Росен Плевнелиев обяви приоритетите на страната ни за тази година – реформи в сектор „Правосъдие” и в пенсионната система, както и стабилност в държавата.

В отговор на въпрос, свързан с вчерашното решение на Народното събрание за дълга, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. "Вчерашното решение не е трагедия“, категоричен бе Юнкер.

Българският президент и председателят на ЕК са обсъдили и ситуацията в Западните Балкани и кризата в Украйна. Плевнелиев поздравил Юнкер и за идеята за Европейски енергиен съюз.

„България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи за това как Европейският енергиен съюз да намери своите измерения и като регионален съюз в района на Югоизточна Европа”, каза още българският държавен глава, цитиран от БТА.

Плевнелиев и Юнкер са говорили и за това как газовата връзка между България и Румъния да стане двупосочна. Българският президент припомнил, че заради спор между Русия и Украйна през 2008 година сме останали на студено и тъмно през зимата. Тогава сме изградили двупосочната си връзка с Гърция.

Попитан дали България може да създаде един от необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК посочи, че това е технически въпрос. Той обаче изрази надежда, че комисията ще помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Да следващата година ще бъдем стабилни нали ГЕРБ ще имат 16 милиарда ще ни стабилизират за две години докато окрадът всичко а Плевньо си постори хотелите в Баня до Банско много стабилни ще бъдем а след това ще има голяма мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Бееееее приличаме ли на овцеееее! ? :)))))) С тази операция извършена наскоро от т.н. "елит" току си саборихме паричния съвет! Лелеяна мечта за мнозина. Е .....честито ни! :))) Това окончателно ще обезлюди страната от към БГ елемента! :) А "елита" ? На него му са обещани феодални владения зад океана с крепостни индианци! :))) След 10 години само бройте за колко от сегашните власт имащи ще чувате нещо по медиите! Няма да са много. Останалите ще са изчезнали яко дим като Бисеров. Стабилна държава обещавал нашия! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
...шшшт..тихо...сакън....не плюй по поплювкото....стабилни сме в мизерията...това е...по-стабилни в нея от нас няма...един път и ние да сме стабилни в нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
*** ! За каква стабилност на държава, която при това няма право да печата пари, може да се говори, след като дълговете и нарастват от 2009 г. насам 18/осемнадесет/ пъти по бързо отколкото БВП!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Я бързо да изпердаши един "тапет" по случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още