IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев призова политиците да загърбят партийните интереси

ЕК е информирала БНБ, че следи ситуацията с КТБ и дали ще бъдат изплатени парите на гражданите, съобщи президентът

14:03 | 01.08.14 г. 8
<p>
	Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА</p>

Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова лидерите на партиите, представени в националния и в Европейския парламент, да загърбят партийните интереси и да погледнат трезво на държавните финанси.

"Да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към истината за фактите в бюджета, икономиката и за финансите в държавата и да се обърнем към опорните точки на народа и за необходимите действия за това, което вече договорихме - за плавен преход към повече стабилност", апелира президентът на среща с политиците.
Според него общините, строителните фирми и пациентите имат нужда от приемането на актуализациите на държавния бюджет и този на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Държавният глава се обоснова и с цифри. Той цитира данни, според които дефицитът е 1,3 милиарда лева, а в бюджета е заложено той да е 1,4 милиарда в края на годината. В същото време държавата не е платила 300 милиона лева само на общините.

Плевнелиев подчерта, че има голям проблем с еврофондовете.Той апелира да се "отпушат" двете оперативни програми, които са спрени, като се платят глобите по проектите.

Отделно той предупреди, че още не е ясна съдбата на КТБ. „Ако дупката е прекалено голяма, трябва да има вариант при ликвидация и 20 дни по-късно трябва да започнем да покриваме гарантираните влогове до 100 хил. евро“, предупреди той.

По думите му Европейската комисия вече е информирала БНБ, че следи внимателно ситуацията и дали ще се изплатят парите на гражданите. "Стотици хиляди честни данъкоплатци имат средства в тази банка, както и много фирми", коментира президентът.

Той обяви, че се надява след изборите бързо да се състави правителство, но преди това има да се решат проблеми, които не могат да чакат.

„Помогнете, недейте да връзвате ръцете на служебното правителство, моля ви подкрепете този подход, останалото означава едно служебно правителството, което не да помага, а да спира. Служебното правителство няма да е реваншистко, но то няма да крие фактите“, заяви Плевнелиев.

Той призова партийните лидери да подкрепят искането служебното правителство да има право при определени обстоятелства да тегли външен заем при последваща ратификация. „Гарантирам ви пълна прозрачност в действията на служебното правителство“, заяви държавният глава.

Преди да започнат консултациите в Президентството новият лидер на БСП Михаил Миков коментира, че „червените“ стоят твърдо зад актуализацията на бюджета на Здравната каса, но са против промените в държавния бюджет.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса беше подкрепена единодушно от БСП, ДПС и ГЕРБ, но този на държавата мина само с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Това накара социалистите да обвинят депутатите на Борисов и Местан, че формират ново мнозинство и да посрещнат вота им с „Горчиво“.

Ден по-късно Борисов се разграничи от внушенията, че е в коалиция с ДПС, и обяви, че ГЕРБ напускат пленарната зала. Това на практика провали опитите за актуализация на бюджета и принуди президента да търси начин тя все пак да бъде приета.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
Коя е таз булка, която се отърква около ББ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Съжалявам, но президентът ни не ми събужда никакъв респект и елементарно уважение. Ще го кажа по-леко - слаба ракия и безочлив човек. Сега му трябва надпартийност и призовава. Точно преди година делеше нацията. Дори не ми се коментира. Там няма никой за мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
.... а от време на време и самозабравили се гербери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Не ставам затова. Психологическият и поведенческият ми профил е противоположен на този, който се изисква за политик. Не ща да стана нещо подобно на Волен Сидеров или лекето Бареков и вече си стоя мирно и кротко във форума да дразня социалисти, русофили, педа.и и депесарски мафиоти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не, че не си прав, ама да те питам-кво те спира тогава ти, читавия(пак казвам-не ти противореча, ако и да има сарказъм в думите ми) да се кандидатираш и хората да те припознаят като ...един независим депутат например и да ги направиш дармадан в НС па барем се оправим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
hagan
преди 9 години
ПРЕЗИДЕНТ СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТСЪС МАНИПУЛАЦИИ НА ДАННИТЕ И ПРИТИСКАН ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО ДА ИЗХАРЧИ 3 МИЛЯРДА ДЪРЖАВНИ ПАРИ- НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ КОЙТО ПОДКРЕПЯ ФОТО ВОЛТАИЦИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СЪС ИЗГОДНИ ДОГОВОРИ КОИТО ОГРАБВАТ НАСЕЛЕНИЕТО И ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ЕВРОПЕСКИЯ СЪЮЗ КОИТО ИЗСМУКВАТ КРЪВТА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕСКОЙТО ИДВА СЪС СИЛА ДОБРО НЕ ВИЖДА БСП ИДПС ДОЙДОХА СЪС СИЛА ИСЕГА СЪС СИЛА ГИ МАХАТ СЪЩОТО ГО ЧАКА ИПРЕЗИДЕНТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Голи приказки на един надничар.Политиците в България са едни алчни бездарни хора, които не могат да направят самостоятелно каквото и да било, защото са назначени от други хора от задкулисието, които вземат решенията. Накратко те са едни добре дресирани кученца.Призива на президента трябва да бъде адресиран към задкулисието, което взема решенията и определя събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Плевнелиев начело на коалицията БОСТАН. Нов грабеж на държавата в размер от 3,4 млрд лв и то само за два месеца на служебното правителство. После какво ли ни чака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още