IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По морето само "Златни пясъци" и Созопол са без нормални пречиствателни станции

Летният сезон в двете курортни зони ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на отпадните води, съобщи екоминистърът Нона Караджова

14:04 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
По морето само "Златни пясъци" и Созопол са без нормални пречиствателни станции

Комплексът "Златни пясъци" и град Созопол са двете критични точки по Черноморието, където няма нормални пречиствателни станции, каза днес в Девня министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя уточни, че и на двете места сезонът през тази година ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на отпадните води.

Караджова добави, че до края на годината ще бъдат сключени и други договори за изграждане и модернизиране на пречиствателни станции в страната, като до няколко дни ще бъде сключен контракт за подобно съоръжение в Елин Пелин.

Министърът бе гост на официалното откриване на новата пречиствателна станция за отпадъчни води от фосфорното производство на "Агрополихим" АД в Девня.

Инвестицията в станцията е 20 млн. лв., посочи директорът на завода Филип Ромбаут. Той допълни, че цялата инвестиционна програма на "Агрополихим" е общо над 100 млн. лв. В нея е включено изграждането на ново депо за фосфогипс, което ще струва 16,5 млн. лв., както и на нова инсталация за стабилизиран амониев нитрат за 30 млн. лв., която трябва да заработи до края на годината.

От завода планират още да реконструират отделение в цеха за амоняк, където ще бъдат инвестирани близо 5 млн. лв. През март 2012 г. ще започне изграждането на склад за съхранение на течен амоняк, където ще бъдат вложени 30 млн. лв. Самото съоръжение трябва да бъде готово до май 2013 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още