Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Подготвя се актуализация на плановете за управление на националните паркове

Някои от заложените в плановете забранени дейности може да отпаднат в зависимост от резултатите от експертните оценки и проучванията, които текат в момента

Подготвя се актуализация на плановете за управление на националните паркове

Изпълнява се проект за устойчиво управление на национален парк "Рила". Снимка: Investor.bg

Подготвя се актуализацията на плановете за управление на трите национални парка - “Рила”, “Пирин” и “Централен Балкан”, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която представи пред журналисти приоритетните мерки за управлението и опазването на Седемте рилски езера.

Плановете за управление на природните паркове се изготвят за 10-годишен период от време. След изтичането на този период се правят цялостни проучвания и оценка на състоянието на защитените територии, въз основа на която ще се изготвят новите режими за управлението им, обясни директорът на природен парк “Рила” Красимир Андонов.

В преходния период, през който се извършва оценката, действа старият план за управление, допълни министър Караджова.

Андонов посочи, че след приключването на проучванията ще стане ясно дали ще има промяна на зонирането на териториите в парка. Той допълни, че оценките трябва да бъдат окончателно готови до края на 2013 г. - началото на 2014 г.

Началникът на отдел “Защитени територии” в Министерството на околната среда и водите Димитър Стоев добави, че преди да бъде приет обновеният план за управление на природните паркове, той ще бъде подложен на широка обществена дискусия.

Още по темата
Актуализацията на плана за управление на парка “Рила” е част от мерките по проекта за устойчиво управление на териториите, който е с бюджет 22 млн. лева и се финансира със средства от оперативната програма “Околна среда”. Дейностите по проекта трябва да бъдат завършени до края на 2014 г.

Предвижда се със средствата да бъдат възстановени природни местообитания в парка, да се поддържат езерните екосистеми, както и да се подобри посетителската инфраструктура, поясни министър Нона Караджова.

Тя каза, че предстои да бъдат маркирани, обезопасени и ремонтирани туристическите маршрути на територията на парка, да бъдат изградени и подменени информационните табели с по-разбираеми за туристите подробни указатели, както и да се подобри инфраструктурата за предотвратяване на пожарите.


Последни новини

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 години
Докато всичко не бъде съсипано няма да мирясат!

Още от Икономика и политика
България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия