IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепа за мажоритарния вот и задължителното гласуване установи онлайн анкета

Общо 2100 души са участвали в кампанията "Забраненият референдум“ на Форум „Гражданско участие“

18:05 | 26.10.15 г. 1
Подкрепа за мажоритарния вот и задължителното гласуване установи онлайн анкета

Хората в България масово подкрепят мажоритарния вот и задължителното гласуване, стана ясно от онлайн кампанията "Забраненият референдум", която бе организирана от Форум „Гражданско участие“.

Общо 2100 души са гласували в "Забраненият референдум“, който обхвана двата въпроса, които в крайна сметка отпаднаха от първоначално предложените от президента Росен Плевнелиев.

На въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", 94 на сто от гласувалите на платформата са отговорили с "Да", а само 6 на сто - с "Не".

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", с "Да" са гласували 75 на сто, а с "Не" - 25%.

Статистиката сочи, че 1% от "гласоподавателите" в електронния референдум са непълнолетни младежи, 86 на сто са на възраст между 18 и 60 г., а 13 на сто са хора над 60-годишна възраст. Делът на гласувалите мъже е малко по-голям от този на жените - 53 срещу 47 на сто.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата - 35 на сто, следван от гласувалите в областните градове - 31% от по-малките градове - 24%.

По "забранените въпроси" по 5 на сто от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната, отчита БТА.

Организаторите от Форум „Гражданско участие“ изразиха своите очаквания тази кампания и резултатите от нея да провокират широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
саша никога нчма да позволят задължително гласуване във който и да е от вилаетите и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още