IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полиция срещу кражбите на топлинна енергия предлага омбудсманът

Над 300 жалби срещу "Топлофикация" са натрупани при омбудсмана за 4 месеца

10:12 | 18.02.16 г.
Полиция срещу кражбите на топлинна енергия предлага омбудсманът

Да бъде създадена специална "топлинна полиция", която да е към общината и да следи за кражбите на топлинна енергия, предлага омбудсманът Мая Манолова. Мярката се предлага като част от пакета мерки за защита на потребителите на топлинна енергия, стана ясно от думите на Манолова по БНР.

Специалната топлинна полиция ще има право да влиза в апартамента, за който има съмнение, че се краде топлинна енергия. Топлинната полиция трябва да има и постановление за достъп, издадено от съдебен състав, поясни омбудсманът.

Кражбите на топлоенергия на практика остават безнаказани, посочи Манолова. И обясни, че топлинните счетоводители със съответните уреди могат да установят, че на дадено място има топлоотдаване, но не разполагат с правомощия да констатират тези факти. Така кражбите на топлоенергия остават без наказание, посочи омбудсманът.

Манолова обърна внимание, че това са кражби не от дружеството, а от етажната собственост, защото накрая през такса „сградна инсталация“, етажната собственост плаща сметката. 

Над 300 жалби на потребители срещу "Топлофикация" са се натрупали само за последните 4 месеца при омбудсмана. Днес има отворена приемна за граждани с проблеми с дружеството.

Манолова посочи за какви конкретни промени настоява и е изпратила подробен доклад до институциите със срок за отговор до идната седмица.

На първо място Манолова настоява да отпадне изцяло изплащането на юрисконсултско възнаграждение от гражданите на "Топлофикация", както и топлофикационното дружество да предупреждава своите абонати във всички случаи, в които ги дава на съд, и да дава 15-дневен срок за доброволно изпълнение, за да се избегне скъпата съдебна процедура.

Друго предложение е Общото събрание на етажната собственост да решава дали да има такса "сградна инсталация", като определя методиката за разпределение и процента "сградна инсталация".

Да се опростят фактурите, така че всеки гражданин да може да разбере какво и защо дължи, да се сключват индивидуални договори с фирмите за топлинно разпределение, са други идеи.

Към момента от „Топлофикация“ проявяват пълно неразбиране за нуждата от промени, каза омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още