IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната кампания на "Българската Коледа" събра близо 2,4 млн. лв.

Организаторите на благотворителната инициатива разглеждат 203 молби за подпомагане на деца

14:10 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Последната кампания на "Българската Коледа" събра близо 2,4 млн. лв.

Близо близо 2,4 млн. лв. от дарения събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 1 декември 2015 г. до 25 януари 2016 г.

Резултатите от тазгодишното издание, което се провежда за 13-ти пореден път под патронажа на президента, бяха представени от началника на кабинета на държавния глава Деяна Костадинова, генералния директор на БНТ Вяра Анкова и  Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова телевизия, които съвместно с Администрацията на президента са съорганизатори на кампанията.

„Това е най-успешната кампания от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, тъй като набраната сума е рекордна“, заяви Деяна Костадинова. 

Тя припомни, че фокусът на инициативата през 2015-2016 година е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение, информира пресслужбата на президента.

Екипът на президента благодари на над 3 074 индивидуални дарители, сред които и 435 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay над 1,6 млн. лв.

Около 54% от всички направени дарения са до 100 лева.

Даренията от 5000 лв. до 10 000 лв. и над 10 000 лв. са 2,2% от всички преводи и формират близо 55 на сто от събраната сума. В полза на кампанията до този момент са изпратени 747 147 кратки съобщения на стойност 1 лв.

До момента в „Българската Коледа“ са постъпили 203 молби за подпомагане на деца. От тях близо 72% са за отпускане на средства за рехабилитация на деца с различни заболявания.

Заявления са подадени и за осигуряване на помощни средства, отпускане на средства за закупуване на лекарства и за осъществяване на диагностика. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията.

„Независимо че през 2016 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в реанимация, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“, които винаги разглеждат всички постъпили заявления“, обясни Деяна Костадинова. Молби се приемат целогодишно.

Общо 18 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура.

Началникът на кабинета на президента увери, че както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.

Новост е, че след приетите промени в Закона за обществените поръчки в края на миналата година, разпределянето на средствата, събрани от кампанията, вече ще става чрез обявяване на обществени поръчки.

Възложител на поръчките ще са тримата партньори в инициативата – Администрацията на президента, БНТ и Нова телевизия. Деяна Костадинова призова компаниите да проявят обществена отговорност, разум и благородство при участието си в обществените поръчки, за да не се стига до ненужно проточване на процедурите заради обжалване в съда.

Над 28 млн. лева са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване до сега. С  над 7  млн. лв. са подпомогнати 2 929 деца с хронични и тежки заболявания. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 210 детски клиники в цялата страна.

Дарителската сметка на „Българската Коледа“ е отворена целогодишно и средства за каузата продължават да се набират. Идентификацията на банковата сметка може да бъде намерена на сайта на кампанията. Средства могат да се даряват и с кратко съобщение от мобилен телефон на номер 1117.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още