IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите се застъпват за местните храни

Потребителите отчитат ползи като създаването на работни места в региона, показа проучване

11:11 | 21.04.15 г. 1
<p>
	Фермерски пазар в София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Investor.bg

Почти всички (94%) българи смятат, че правителството трябва да подкрепя повече местно произведената храна. Високата обществена подкрепа е отчетена при социологическо проучване, съобщиха от „За Земята“. 

От интервюираните 81% се опитват да разберат дали храната, която купуват, е произведена локално, но 71% смятат, че е трудно да намерят информация откъде могат да си купят такава. 61% от анкетираните смятат, че няма достатъчно места да закупят местно произведена храна в района, в който живеят, а само 43% понякога си купуват такава.

В същото време 89% казват, че закупуването на местно произведена храна помага за създаването на работни места в региона. Според „За Земята“ това показва, че местните и централните власти трябва да положат повече усилия, за да се популяризират съществуващите местата и начините за закупуване на такива храни като фермерските пазари и хранителните кооперативи.

„В момента имаме една все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда и създава скъпи хранителни скандали. В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните, изчезват. Нашето проучване показва, че политиците трябва да направят много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна“, казва Ивайло Попов от „За Земята“.

Според него е необходимо чрез евросредствата да бъдат подпомогнати късите вериги на доставки.

Организацията допълва, че максималният бюджет за проект за подкрепа на късите вериги на доставки, фермерските пазари, създаване на агроклъстери и сформиране на оперативни групи по мярка 16 от ПРСР  ще бъде 1 млн. евро.
Проучването е част от проекта на организацията „Правим ОСП да работи за обществото и околната среда“. Анкетата е осъществена от TNS Opinion в осем европейски страни за „Приятели на Земята Европа“ и „За Земята“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 8 години
"Фермерските" пазари в София са гола вода. Цените на повечето стоки граничат с абсурда, а някои направо са преминали и тази граница. В това няма лошо - ако има кой да плаща. Ама тези лафчета за къси вериги на продажба са хем тъпички, хем спекулативни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още