IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят индустриална зона край Сандански

Добрата автомобилна и жп свързаност на локацията ще осигури достъп до Солунското пристанище и единния европейски пазар

20:43 | 20.10.17 г.
<p>
	Кметът на Сандански Кирил Котев (вдясно) и Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания &bdquo;Индустриални зони&ldquo;, подписаха меморандум за сътрудничество.<em> Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Кметът на Сандански Кирил Котев (вдясно) и Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“, подписаха меморандум за сътрудничество. Снимка: Министерство на икономиката

Започва реализирането на проект в Община Сандански за обособяване на индустриална зона в региона.
Взето е решение тя да бъде ситуирана при с. Дамяница заради добрата автомобилна и жп свързаност, която локацията може да предложи. За това информира кметът Кирил Котев, който подписа меморандум за изграждането ѝ, с Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“.

Той подчерта, че това е проект, който се подготвя от дълго време в общината.

„Чуждестранна бизнес делегация идва днес в Сандански, за да се запознае с проекта за обособяване на индустриална зона в региона, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, цитиран от икономическото ведомство. – Зоната може да бъде атрактивна за инвеститори от трети страни.“

Манолев каза, че вече е имал разговори с компании от Индия и Китай, търсещи подобна локация, която може да предложи близост до Солунското пристанище и достъп до единния европейски пазар.

Според него проектът има сериозен потенциал, но бъдещето му ще бъде определено именно от инвеститорския интерес.

В изказването си той обърна внимание, че сериозни обеми товари преминават през това направление.

„Достатъчно е да посоча, че през първото полугодие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 8,4% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 1,5 млрд. евро. Същевременно износът към Македония за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът – 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или преминават през този регион“, обясни зам.-министърът.

Той е на мнение, че е много важно да има механизъм не само за привличане на инвестиции в региона, но и за тяхното задържане, и е убеден, че „индустриалната зона ще има важно значение в тези усилия“.

Манолев даде пример с Гърция, която е на трето място по обем на инвестициите в България – 3,7 млрд. евро за последните десет години, и изрази надежда тази зона да е атрактивна и за компании от южната ни съседка.

Кметът на Сандански Кирил Котев се надява, че с изграждането на индустриалната зона край Сандански ще се увеличат не само доходите, но ще се създаде заетост, която ще върне младите хора, които са напуснали общината.

Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 километра от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на два часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още