IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри новия Закон за концесиите

Ще бъде издадена наредба, с която детайлно да се уредят финансово-икономическите елементи на концесията

13:44 | 25.05.16 г.
Правителството одобри новия Закон за концесиите

Правителството одобри проекта на новия Закон за концесиите (ЗК). Той урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии.

Резултатите от прилагането на новия закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство.

Цели се развитие на инфраструктурата и на услугите без финансово участие или с минимално финансово участие на държавата и общините, както и се създава възможност за използване на опита на частния сектор за постигането на ефикасност и иновации, пише в мотивите към решението.

Очаква се нарастване на конкуренцията на вътрешния пазар чрез създадените допълнителни възможности за насърчаване на частните инвестиции в строителството, поддържането и управлението на обекти на техническата и на социалната инфраструктура и в извършването на дейности от обществен интерес.

С проекта на закона се цели и постигане на дългосрочни ползи от концесията, тъй като икономическата изгода от нея се изразява не с преките моментни ползи (приходи), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план.

Очаква се да се подобри контролът по изпълнението на концесионните договори чрез възприетия нов подход и предвидените контролни правомощия на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Не е налице необходимост от издаването на правилник за прилагане на закона. Предвидена е законова делегация Министерският съвет да издаде една наредба, с която детайлно да се уредят финансово-икономическите елементи на концесията, в т. ч. и свързаните с концесиите плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още