IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството подкрепя Черна гора да влезе в НАТО до края на 2015 г.

Черна гора може да стане много интересен партньор за нашата енергетика, заяви премиерът Бойко Борисов

18:01 | 27.03.15 г. 1
<p>
	Бойко Борисов и колегата му от Черна гора Мило Джуканович. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов и колегата му от Черна гора Мило Джуканович. Снимка: БТА

Черна гора се надява до края на годината да стане пълноправен член на НАТО, като гледа с надежда и към Европейския съюз. България застава твърдо в подкрепа на членството й. Това стана ясно след срещата между Бойко Борисов и колегата му от Черна гора Мило Джуканович, който е на визита у нас, съобщава се на сайта на правителството.

„Надявам се, че с нашата подкрепа и тази на партньорите в края на 2015 г. Черна гора ще бъде в НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов и отбеляза, че страната е готова за присъединяване в Алианса. Премиерът допълни, че тази стъпка е важна и че мирът на Балканите ще дойде, когато всички държави в региона са в НАТО и ЕС.

Колкото повече държави по-бързо изминават този път, толкова по-добре за нас, коментира премиерът. „Вярно е, че при встъпването в длъжност на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер той заяви, че няма да има присъединяване на нови членове, аз съм убеден, че Черна гора е напълно готова за НАТО и трябва да получи необходимата подкрепа”, посочи министър-председателят.

Борисов каза, че е получил уверението на премиера на Черна гора, че са затворили 2 глави по членството си в ЕС и работят до 2016 г. да затворят още 6 .

Премиерът Бойко Борисов е посочил още, че Черна гора би била много интересен партньор за нашата енергетика, допълва агенция "Фокус".

"В момента Черна гора взима ток от България. В момента те правят подморски кабел за Италия и в един момент биха станали много интересен партньор за нашата енергетика", заяви още премиерът.

"Имаме нужда да изнасяме и това, което те правят в момента и работим с тях, е една инвестиция за бъдещето. Големият проблем е, че все още няма достатъчно трафик и не е изгодно за авиокомпаниите да имат директни полети”, коментира Борисов и допълни, че проблемът с авиотранспорта се оказва тежък. 

"Виждате как се отварят дупки в Балканите - едни страни са по-напред, други по-назад. Да се надяваме, че всички ние с общите си амбиции и цели ще успеем да направим Балканите невзривоопасен район. Докато всички не станат членове на НАТО и ЕС, винаги ще има конфликти. В нашия район, заговори ли се за прекрояване на граници, което се случва сега, или се заговори за религия, нищо добро не ни очаква", подчерта Бойко Борисов.

На нас ни е приятно, че имаме тракива приятели сред нашите съседи, каквато е България, която разбира нашите потребности и силно ни подкрепя във всички международни институции, каза от своя страна премиерът на Черна гора Мило Джуканович след срещата си с премиера Бойко Борисов.

"Нашата увереност в Черна гора е, че за този регион е нужна една по-голяма стабилност и въз основа на тази стабилност по-лесно ще се постигне икономическо и демократично развитие, което ще ни осигури да станем съставна част от европейската и евроатлантическа цивилизация на 21 век”, каза още Джуканович.

По думите му членството на Черна гора в НАТО е важно не само за нея, но и за района на Западните Балкани и за НАТО, който трябва да се разширява и да разпространява системата на евроатлантическите ценности на европейски континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Те нас не ни питат искаме ли Южен поток или не решават сами брюкселските *** а нашия *** Бойко подкрепял някого за ЕС ! А бе кой та брой тебе за човек в Брюксел бе Борисов ? Какво стана с Хъбовете ти нали ги плака в Брюксел да ти строят хъбове ! Колкото те чуха за хъбовете толкова ще те чуят за покрепата ти на Черна гора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още