IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия на Народното събрание одобри референдума на президента

Предложенията за редакция на въпросите на допитването не бяха гласувани

19:32 | 01.07.15 г.
Правната комисия на Народното събрание одобри референдума на президента

Правната комисия на парламента одобри искането на президента за провеждане на изборен референдум и спаси от редакция въпросите му. Това стана след три часа разгорещено заседание и остри реплики.

В началото комисията разреши на депутатите да правят редакции на въпросите на президента. ДПС, АБВ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт обявиха своите поправки. По-късно обаче шефът на комисията Данаил Кирилов отказа да ги подложи на гласуване и допусна вот "за" и "против" само по въпросите на президента.

Това ядоса опозицията. След гласуването БСП напусна заседанието с реплики "селски номера", "фарс", "грозно" и "недостойно". "Това е нарушение на правилника", обяви и Четин Казак от ДПС.

Той припомни, че винаги процедурата предвижда първо да се гласуват предложенията за промени към дадено решение, а след това вариантът на вносителя. Така обаче искането на президента ще влезе за обсъждане на първо четене в пленарна зала непокътното.

Въпросите, формулирани от държавния глава са: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и на националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път на изборите и референдумите?".

По време на дебатите ДПС направиха предложението си хората да бъдат питани искат ли 100% мажоритарни депутати. От АБВ пък поискаха въпросът да търси подкрепа за смесена избирателна система - 120 мажоритарни и 120 пропорционални депутати.

Предложението на рефрматорите беше всички депутати да се избират мажоритарно, но с преференции.

БСП изрази готовност да подкрепи предложенията на ДПС и АБВ, а Патриотите поискаха редакция на въпроса за електронния вот, с която да се търси подкрепа за такъв само за българите в чужбина.

До гласуването им обаче така и не се стигна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още