IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се биопродукти да се продават на отделни щандове в магазините

Има засилен интерес към производство на биологични изделия, отчитат от министерството на земеделието

09:01 | 10.10.12 г.
Предлага се биопродукти да се продават на отделни щандове в магазините

Биологичните продукти в магазините трябва да стоят на отделни щандове или рафтове, а не безразборно разхвърляни сред „конвенционалните“ храни, както и да бъдат съхранявани на обособени места в складовете.

Това е заложено в предложенията за промени на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС. Законът е публикуван на страницата за обществени консултации на Министерския съвет. 

За производителите на биохрани изискването за отделни щандове е много важно. "Непрекъснато има подвеждаща информация. Различни фирми подвеждат с наименования като "екологично чист район", "екологично чист продукт" или "органик", които фигурират в името на продукта или на фирмата, а това е изключително подвеждащо", коментира пред БНР Ели Илиева от Асоциация на биопроизводителите. 

Освен това така ще бъде спазено и изискването на ЕС за разделяне на биопродуктите от тези, съдържащи ГМО в целия цикъл на производството и търговията на продукта. 

Предложените промени в закона предвиждат и официален контрол на биологично произведени земеделски продукти и храни в търговската мрежа да извършва министърът на земеделието и храните. Или с други думи отговорност за това поема Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Преди ден на конференция, организирана от МЗХ, Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните“ в агенцията коментира, че при констатирани нарушения, свързани с логото на биохраните, ще се налагат административни санкции, пише БТА. Техният размер е от 1000 до 5000 лева за физическите лица и до 10 хил. лева за юридическите, в зависимост от тежестта на нарушението.

От началото на юли 2012 година биологичните храни в ЕС носят специално ново лого.

В София има 20 сертифицирани магазина, където се продават биохрани. Отделно в още 500 търговски обекта в страната могат да бъдат намерени около 5 хил. биологични продукти. Съотношението внос – вътрешно производство е към 50 на 50, споделят представители на асоциацията.

Данни на агроминистерството показват, че секторът на биопроизводството започва да се превръща във важен приоритет в политиката на земеделското развитие на България. През 2011 година е отчетен ръст от 30% на сертифицираните производители, преработватели и търговци. През миналата година са регистрирани общо 1 054 компании, които имат гарантирано биологично производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още