IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемат се мерки БДЖ редовно да плаща задълженията си

Излишни чиновници ще бъдат съкращавани по план, заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова

09:57 | 04.09.14 г. 1
Предприемат се мерки БДЖ редовно да плаща задълженията си

Предприемат се мерки БДЖ редовно да плаща задълженията към кредиторите – по около 3 млн. лв. всеки месец до края на годината, заяви в интервю за вестник „Стандарт“ министърът на транспорта в служебния кабинет Николина Ангелкова.

Тя припомни, че задълженията на железницата към кредиторите са 600 млн. лева и определи състоянието на холдинга като „доста тревожно“.

Среща с кредиторите е насрочена за периода между 10-и и 15-и септември.

Днес в Брюксел Ангелкова има среща с генералния директор на ГД "Конкуренция", на която ще бъде обсъдена нотификацията за отпускане на държавна помощ за БДЖ в размер на 170 млн. лв. С тези средства ще бъдат изплатени стари задължения, основно към германския кредитор KfW.

„Ще преговаряме и за други мерки, които биха подпомогнали преговорите с кредиторите за разсрочване на задълженията, а защо не и за редуцирането им с някакъв процент“, допълни тя.

„Това, което е важно и трябва да бъде отправено като послание от страна на "Холдинг БДЖ" и от министерството като негов принципал, е да покажем, че наистина сме предприели конкретни действия, които да покажат воля за изпълнение на ангажиментите към кредиторите. Една от тези мерки е редовното превеждане на главница и лихви към облигационерите - по около 3 млн. лв. всеки месец до края на годината, за да докажем някаква регулярност в плащанията“, разясни министърът.

Държавната помощ от 170 млн. лв. обаче ще трябва да бъде заложена в бюджетите за следващите три години.

„Тези средства ще бъдат глътка въздух за "Холдинг БДЖ" и ще създадат нормални условията за договаряне с кредиторите. А в дългосрочен план трябва да се мисли за една наистина сериозна реформа в железницата“, мотивира се министърът.

Тя смята да предприеме реформа в централната администрация, която по думите й е „много раздута в по-голямата си част, като няма да се пипа експлоатационния персонал, който е сърцето на холдинга“. Това ще стане с план за поетапно редуциране на ненужни служители, който трябва да е готов до сряда, 10 септември.

Ангелкова е забранила провеждането на ненужни обществени поръчки, освен това ще бъдат продавани неопeративни активи като товарни вагони. Вече тече процедура по оценка на вагоните.

По повод промените в ръководството на "Холдинг БДЖ", където Николай Найденов смени Анелия Крушкова  в Съвета на директорите,  Николина Ангелкова заяви, че това е станало след анализ на финансовите показатели и на визията за управление. Ако е необходимо, ще бъдат предприети още промени в управлението на държавните транспортни фирми, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Това се прави вече по-вече от 10 години но резултатите не са особенно впечатляващи Вземат се мерки но дълговете стават все по големи Дали не са необходимо по кардинални решения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още