IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 септември

09:33 | 16.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докога ще растат заплатите

в. Капитал

Ако са честни с вас, мениджърите в големите компании от търговията ще ви кажат, че не могат да намерят служители за магазините си най-вече на онези места в страната, където има новоразкрити заводи. През последните няколко години бяха наети десетки хиляди души, основно в производството на авточасти. Това засмукване на хора доведе и до още един ефект: офертата в индустрията вече е с няколкостотин лева повече, отколкото в сектора на търговията с бързооборотни стоки.

В София пък преди няколко месеца "Лидл България" прибегна до непознат досега ход: публично обяви заплатите, които дава за новоназначени продавачи - бруто 1000 лв. на месец. Заедно с това от веригата съобщиха и за увеличение със 17% на предлаганото досега възнаграждение. Подобна публичност на заплатите е нетипична не само за сектора, а и за България. И вероятно е свързана с все по-изострящия се проблем на бизнеса - липсата на хора.

С оживлението на икономиката, започнало преди няколко години, се съвзе и пазарът на труда. За да се стигне до второто тримесечие на 2017 г., когато заетостта, измерена като процент от икономически активното население, достигна рекордни за България нива - надхвърли 2/3 от работоспособното население. След като банката кадри изтъня, бизнесът започна да се конкурира за привличане на таланти и през заплатите. Допълнителен тласък дойде и от отварянето на общия европейски пазар за българските работници.

Така за миналата година ръстът на средното брутно възнаграждение в частния сектор по данни на Националния статистически институт (НСИ) е над 10%, а очакванията на икономисти и специалисти по подбор на персонал са този темп на увеличение да се запази през тази, а и през 2018 г.

Държавата засилва натиска срещу "Емко"

в. Сега

Държавната машина продължава да притиска оръжейната компания "Емко". Обвинение е получил и управителят и съсобственик на компанията - Христо Гебрев, син на другия съсобственик Емилиян Гебрев. Едновременно с това се разбра, че договорите на "Емко" с "Кинтекс" за доставка на оръжейна продукция са прекратени и ще бъдат изпълнени от държавните ВМЗ - Сопот. Новината бе съобщена от икономическия министър Емил Караниколов, който вчера свика спешен брифинг за "нагнетяването на напрежение във военно-промишления комплекс".

Обвинението автоматично означава, че шансовете за връщане на търговския лиценз на "Емко" остават илюзорни. Това трябва да бъде решено в понеделник на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, чиито съпредседатели са Емил Караниколов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. До момента Каракачанов не е коментирал скандалите около военните заводи. По същата схема преди време под натиск бе поставен и русенският "Дунарит", като лицензът му бе замразен заради обвинения срещу ръководството.

Германия, Холандия и Австрия са твърдо против България в Шенген

в. Сега

Холандия, Германия и Австрия се възпротивиха на желанието на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген, предадоха агенциите. "Юнкер е романтик", коментира холандският премиер Марк Рюте по повод речта на Юнкер пред Европейския парламент преди дни. "Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", отбеляза още премиерът, цитиран от румънския в."Романия либера". На въпрос за предложението на шефа на ЕК Марк Рюте отговори: "Не сега. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията".

Германия също не иска нови страни да се присъединяват към шенгенското пространство в близко бъдеще, заяви вътрешният министър на страната Томас де Мезиер. Той уточни, че по принцип споделя визията на Юнкер, но уточни: "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване". Австрия изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната. "Мисля, че концепцията не е добре обмислена", заяви австрийският канцлер Кристиан Керн и даде пример с дълговата криза в Гърция, която е член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още