IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 октомври

08:02 | 17.10.17 г.
Преглед на печата за 17 октомври

Очакванията за българската икономика се подобряват

В. Капитал Daily

Добрите данни за износ, потребление и за пазара на труда през първата половина на годината накараха повечето анализатори да ревизират нагоре прогнозите си за развитието на българската икономика през 2017 г. Очакванията са добрите новини да продължат и през следващата заедно с повишените числа за ръста на световната икономика. Това показват публикуваните през последните десетина дни макроанализи на няколко местни и международни институции. Най-ниската публична прогноза за ръста на БВП през тази година е за 3.6%, а за следващата - 3.2%. Анализаторите предвиждат и раздвижване при инвестициите, които доскоро бяха липсващият двигател. 

Най-големите оптимисти са Министерство на финансите (МФ) и Райфайзенбанк, които залагат на ръст на БВП от 4% за тази година. Ревизията в прогнозата на финансовото ведомство е с 1 процентен пункт нагоре спрямо пролетта на тази година. Същевременно Уникредит Булбанк, които бяха с най-високите очаквания през пролетта (3.6%), повишават нагласите си минимално - едва с 0.1 пр.п. Анализът на банката обаче е изготвен преди ревизията на числата за БВП за 2016 г. и първата половина на 2017 г. от страна на НСИ. Българската народна банка и Международния валутен фонд също промениха прогнозите си в посока нагоре - със съответно 0.8 и 0.7 пр.п. до 3.6%.

Прием на проекти за над 310 млн. евро по земеделската програма е отложен

В. Капитал Daily

За втори път през тази година ще бъде отложен приемът на проекти по ключови схеми от Програмата за развитие на селските райони, като закъснението варира между месец и близо половин година за отделните мерки, някои от които ще бъдат прехвърлени за 2018 г. Така фермери, сдружения и общини трябва отново да чакат за достъп до над 310 млн. евро, осигурени от европейските фондове и националния бюджет, а цялостното забавяне в усвояването на средствата по програмата увеличава и риска част от тях да бъдат загубени.

Настоящото закъснение се обяснява от агроминистерството с "кардинална реформа" в прилагането на програмата, която се извършва в момента, и която трябва да доведе до електронно подаване и обработка на документи, каквото има от години за останалите европейски програми.

Съдът окончателно отмени здравната карта

В. Сега

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на Министерския съвет, с което е утвърдена националната здравна карта, съобщиха от центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето са атакували нормативния акт. Картата определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област, а на местата, където са разкрити повече легла, МЗ можеше да откаже да разреши разкриването на нови отделения или болници.

Постановлението, с което е утвърдена картата, е обявено за нищожно, защото картата не е публикувана в "Държавен вестник", което според съда е било задължително за подобен нормативен акт. В здравната карта пишеше, че излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. На тази база здравната каса можеше да отказва и договори на местата с пренасищане на легла, но не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения.

Борисов: Ако считаме, че ще има война, да пренаредим приоритетите

В. Сега

Президент и премиер остават на съвършено противоположни позиции за модернизацията на армията. Румен Радев и вчера защити необходимостта от нова, съвместима със стандартите на НАТО и ЕС бойна техника. Докато премиерът Бойко Борисов смята, че това ще измести на заден план ключови сфери на страната, на които правителството смята да отпусне по-голям бюджет. Всичко това се случи на форум за ролята на България в общата защита на ЕС.

Борисов иронично съобщи, че дебатът около изграждането на обща европейска отбрана поставя въпроса какви заплахи стоят пред страната ни и дали тя трябва да преориентира ресурсите си. "Ако считаме, че ще имаме война и ще се готвим за война, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари - насочваме в тази посока. И ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за онова. Не може за всичко", мотивира се Борисов.

Зелените обявиха за незаконен последния вариант за "Струма"

В. Сега

Вариантът за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, на който залага правителството, ще погази българското и европейското законодателство и може да докара на България поредна наказателна процедура и евроглоби. Това обявиха коалициите "За да остане природа в България" и "Да спасим Кресненското дефиле".

Преди дни Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) одобри спорния проект с кодово име Г10.5, който предвижда раздвояване на магистралата - за едното платно да бъде използван съществуващият път през пролома, а другото да бъде изнесено на изток в планината. Сега всичко е в ръцете на министъра на околната среда Нено Димов, а Зелените го призовават да не подписва този вариант, заради който България и българските данъкоплатци ще търпят сериозни щети.

40 изби стягат бъчви за Дефиле на младото вино

В. Стандарт

Близо 40 винарски изби ще вземат участие в 9-тото издание на фестивала „Дефиле на младото вино", който ще се проведе от 24 до 26 ноември в Стария град в Пловдив, съобщи "Марица". На събитието се очакват над 20 000 посетители от България и чужбина. Щандовете на винопроизводителите ще бъдат разположени в дворовете и вътре в самите възрожденски къщи в Стария град - музеи, ресторанти и галерии. А любителите на младото вино ще имат възможност да си направят своя винена листа и да опитат новата реколта.

"Уиз еър" пуска полети до Атина

В. Стандарт

От 25 март 2018 г. нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air) започва да лети между София и Атина. Полетите са всекидневни. Билети се продават от днес, а цените започват от 19.99 лв. с включен ръчен багаж, съобщиха от превозвача. Атина е четвъртата поред дестинация, за която компанията обявява полети от март 2018 г. след Ница, Лисабон и Малага. По новия маршрут тя ще се конкурира с друг нискотарифен превозвач - "Райънер", който предлага сходни цени за март, както се вижда от сайта му.

3342 почерпени шофьори с коли на трупчета

В. Стандарт

3342 шофьори са станали пешеходци, а колите им са на трупчета, защото са седнали зад волана пияни. Шокиращата статистика е от началото на годината и беше огласена от Мария Ботева, инспектор от Пътна полиция. 257 водачи средно биват хващани всяка седмица почерпени. Почти половината - 4921, пък от заловените общо 10297 души, които са карали в нетрезво състояние, са били с концентрация на алкохол над 1,2 промила в кръвта, което означава, че те са извършили престъпление и ще отговарят в съда за деянието си.

Затвор за кражба на вода

В. Монитор

Депутати от ВМРО ще внесат до края на годината искане в парламента да бъде криминализирана кражбата на вода. „Предложението ни ще бъде консултирано с експерти, защото не искаме то да бъде спорно от правна гледна точка“, уточни депутатът Юлиан Ангелов. „Преди това ще проведем разговори с доставчиците на вода и електроенергия. Надяваме се до края на годината да внесем предложенията в парламента и да се следва процедурата за разглеждане в комисии. Може нещата да станат по-бавно, но важното е да се случат“, добави народният представител.

Общинският съветник от София Карлос Контрера и евродепутатът Ангел Джамбазки пък ще настояват Комисията за енергийно и водно регулиране да промени наредбата и да въведе лимит на надписваните кубици, когато в кооперацията се появи разлика с общия водомер.

Награждават носителя на Европейската награда за млад фермер

В. Монитор

Над 300 млади земеделски стопани от цяла Европа, високопоставени гости от Европейския парламент и ръководители ГД Агри ще присъстват на най-голямото събитие, посветено на младите земеделски стопани в Европа - Четвъртият Европейски конгрес на младите фермери, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България.
Конгресът ще бъде открит на 18 октомври в Брюксел, а в четвъртък (19 октомври, ще бъде връчена Европейската награда за млад фермер. В надпреварата се състезават млади стопани от 19 страни членки на ЕС, а България е представена от Рангел Матански, говедовъд и трето поколение фермер, създател на втората в България организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още