IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 август

08:04 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НДК избра без конкурс фирма за нова система за сигурност
В. Сега

Ръководството на НДК спешно ще изхарчи крупна сума за изграждането на нова система за сигурност на конгресния център. Държавното дружество е обявило обществена поръчка на прогнозна стойност 9 996 358.88 лв. без ДДС, показва справка на "Сега" на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Изпълнителят й вече е избран без конкурс - "Галчев инженеринг" ЕООД. Същата фирма прави и цялостния ремонт на НДК с оферта за 16.5 млн. лв. Именно това стана повод тя да бъде набъркана в скандала около бившия шеф на конгресния център Мирослав Боршош. Обвиненията бяха, че е манипулирал резултатите в полза на "Галчев инженеринг".

2000 семейства ще наемат детегледачки с европари
В. Сега

2000 семейства, чиито деца на се приети на детска ясла или градина, ще бъдат подкрепени да се върнат на работа. Това ще стане чрез осигуряването на детегледачки, които да гледат малчуганите им и на които държавата ще плаща по една минимална работна заплата в продължение на 18 месеца. Средствата ще дойдат от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", разказаха вчера от социалното министерство при представянето на приоритетите си. Повече информация се очаква през септември.

Детегледачите трябва да са безработни, но изборът на конкретен човек ще е в ръцете на родителите. Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Българи купуват апартаменти по морето
В. Стандарт

Все повече българи купуват имоти по морето. Това е най-новата тенденция в пазара на недвижими имоти, която браншът отчита. Ако допреди няколко години основно руснаци вземаха къщи и апартаменти по Черноморието, то сега това правят нашенците.

Цените на имотите във ваканционните комплекси в България не се покачват и дори вървят надолу, коментира наскоро пред БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.
Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, обясни тя. В момента те са основен двигател на този пазар у нас.

Лозан Панов скри имотите си и от ВСС
В. Стандарт

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е скрил притежаваните от него имоти и пари, като е подал празна декларация за парите, с които разполага фамилията му. Това става ясно от публикуваната вчера декларация, която съдията - политик е подал в Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Панов твърди, че не разбрал, че трябва да подаде имуществена декларация и затова отказал да го стори пред Сметната палата.

Така Панов стана единственият член на ВСС, укрил декларацията от Сметната палата с мотива, че не е разбрал, какво гласи законът.

5 млн. долара струва на Цветан Василев да си има приятел ексгубернатор
В. Монитор

5 милиона долара струва на Цветан Василев приятелството му с бившия американски губернатор Бил Ричърдсън, който в момента дирижира пропагандната кампания в негова защита.

През годините, в които банкерът беглец е източвал парите на вложителите от Корпоративна търговска банка, с част от тях е скрепил дружбата си с Ричърдсън. Вследствие на това сега фондацията на ексгубернатора се е ангажирала „от добри чувства” да внесе в Конгреса искане мустакатият аферист да получи закрила по закона „Магнитски”. Лобистите, които Василев е ангажирал за тази мисия, обаче отдавна са извън US-администрацията и в същност са нищо повече от групичка лапачи, които банкера беглец захранва с парите на вложителите, откраднати от КТБ.

Всеки пети чифт слънчеви очила у нас менте
В. Монитор

Всеки пети или 20% от слънчевите очила по родните магазини не отговарят на изискванията. Това показват резултати от направените проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в разгара на летния сезон.

Оказва се, че от проверени 737 различни модели, при 266 очила са установи несъответствия.

Най-честото нарушение е за липса на инструкция за употреба само на български език – 99 броя. Инспекторите се натъкнали и на стоки, на които пък въобще нямало упътване сложено от самия производител – 54 очила. Над 50 са и стоките без маркировка за съответствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още