IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 февруари

08:50 | 18.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравното министерство отново ще забранява вредните храни

в. Сега

Втори пореден екип на здравното министерство подготвя мерки за ограничаване на потреблението на вредни храни. Те ще включват такса върху подсладените напитки, забрана на трансмазнините и преговори с производителите за намаляване на количествата сол в хляба и млечните продукти. До края на мандата си служебният кабинет ще е готов със законопроект за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни, обяви зам. здравният министър Галин Каменов. Той ще бъде завещан на редовния кабинет "с надежда да разберат наложителността на тези мерки". Тепърва въпросът ще се обсъжда в работни групи, затова не е ясно дали забраната ще е пълна, т.е. дали частично хидрогенирани мазнини няма да може да се влагат никъде и на какви етапи ще се въвежда ограничението. Трансмазнини в момента се използват при производството на сладкиши, тестени закуски, млечни храни и продукти за пържене. Те увеличават риска от сърдечносъдови болести.

Дават пари от ЕС на жени предприемачи

в. Стандарт

Пари от ЕС ще се дават на жени предприемачи. Това стана ясно на среща на министър на икономиката Теодор Седларски с представители на социалното предприемачество у нас. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа. От страна на бизнеса на срещата присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение Тук-Там, Юли Вълков, директор на Reach for Change, Боряна Велкова от Обединени идеи за България и др.

Директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева съобщи по време на срещата, че за първи път през този програмен период е предвидена процедура за социално предприемачество - "Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП". „Предвидена е подкрепа за стартиращи предприятия с предприемачески идеи, свързани с европейски и регионални предизвикателства. Биха могли да се отличат предприятия в специфични сфери, например - творчески и културни индустрии, предприятия, разработващи нови продукти и услуги", каза г-жа Пенева. 

Искат ново обединение на хотелиери и туроператори

в. Стандарт
 
Всички представители на туристическия бранш трябва да излъчат свои легитимни представители. Това може да стане с два конгреса - на хотелиерите и на туроператорите. Идеята е да бъде излъчено ръководство след гласуване на общо събрание, на което да имат представители всички регистрирани законно хотелиери и съответно туроператори. Така ще се преодолее хаосът различни организации да се обявяват като говорители на бранша, разясни предложението Румен Драганов, който е член на Националния борд по туризъм, както и директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според други представители на бизнеса обаче, обединението на сектора трябва да стане на конфедеративен принцип, като всяка организация в туризма запази свето ръководство и функции, но всички заедно се обединяват около идеи за развитието на бранша. 

Оцениха ЦСКА на 1,6 милиона

в. Стандарт
 
ЦСКА - най-титулуваният клуб в България, беше оценен на 1 646 325 лв. - горе-долу колкото добър чуждестранен футболист. Тази цена беше заложена от Софийски градски съд за активите на клуба, които вървят заедно с емблемата. Тя, заедно с имуществото, ще бъдат разиграин на търг, организиран от синдика Дора Милева.
Междувременно новосформираният "ЦСКА-София", който претендира да е наследник на фалиралия си предшественик, се готви за двубоя си с "Черно море" на Георги Иванов-Гонзо. "Надявам се, че ще покажем играта от последния мач с "Шкендия", когато бихме с 8:1, заяви треньорът Стамен Белчев. Цяла седмица се подготвяме за гостуването в Каварна. 
 
Данъчни погнаха търговци на дърва за огрев
 
в. Монитор
 
Данъчни погнаха търговците на дърва за огрев в Бургас, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Проверките се извършват заедно с Икономическа и Охранителна полиция, както и с инспектори от Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Основната цел на проверките е да се установи отчитат ли търговците извършените продажби на фискалните устройства, както и изправни ли са контролните устройства за измерване. От приходната администрация обясняват, че до момента съвместните екипи са извършили проверки в 8 търговски обекта за дърва за огрев в морския град. При 7 от тях са констатирани нарушения, най-сериозните от които са неиздаване на касови бележки в 6 от обектите и несъответствие на касовата наличност с фискалния отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още